Motorsport

Talanger laddar för debuttävling

Motorsport Lundström Motorsport ser ljust på framtiden. I helgen gör den tredje generationen tävlingsdebut. 

I dag debuterar kusinerna Tino Lundström från Bor och Månz Thalin från Värnamo i Renault Junior Cup på Falkenbergs Motorbana.  [1/5]

– Det är lite nervöst. Jag älskar farten och ljudet. Det har varit kul att få bygga ihop bilen och det ska bara bli kul att få köra, säger Tino som drömmer om en karriär i STCC eller formel 1.  [2/5]

– Det känns så himla bra. Det ska bli otroligt roligt. Det är så kul att köra och det absolut bästa är att känna farten, säger Månz som siktar mot formel 1 eller GT-racing.  [3/5]

Tinos Renault Clio är vitlackerad med gröna ränder.  [4/5]

Månz Renault Clio är vitlackerad med röda ränder.  [5/5]

I dag inleds Renault Junior Cups tävlingssäsong. Klassen är en del av SSK-serien (Stockholms sportvagnsklubb) och har genom åren fostrat flera framstående racingförare. Exempelvis Mattias Ekström, tvåfaldig mästare i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM och världsmästare i rallycross. Bilarna är av typen Renault Clio RT med 1,4-litersmotorer på 85 hästkrafter och väger drygt 900 kilo.

Klassen har fått en nystart och till årets säsong finns 15 förare anmälda, varav sex juniorer. Två av juniorerna som ställer sig på startlinjen är den snart 13-årige Tino Lundström från Bor och den 14-årige kusinen Månz Thalin från Värnamo, som båda representerar Lundström Motorsport.

– Det känns så himla bra. Det ska bli otroligt roligt. Det är så kul att köra och det absolut bästa är att känna farten, säger Månz Thalin. 

Månz Thalin har tidigare provat på att köra gokart vid ett flertal tillfällen, men intresset kom på plats när familjen köpte in en tävlingsstol och ratt till hemmet. Under hösten bestämde sig familjen för att ge racingen en chans och de köpte in fjolårets mästarbil, körd av Kristoffer Norling. Under vintern har bilen lackerats i vitt med röda ränder och Månz har lärt sig att meka med bilen och har testkört den vid två tillfällen. Han är laddad inför helgens debut. 

– Jag har tittat mycket på filmer om hur man tar kurvor, lära mig bedöma bromspunkter med mera. Det kommer att bli ett hårt motstånd och det ska bli otroligt kul att få tävla. Mitt mål med säsongen är att komma på en bra plats. 

Formel 1 ligger Månz varmt om hjärtat och den stora drömmen är att få bli professionell tävlingsförare.

– Formel 1 eller GT-racing hade varit kul att få köra, det är riktigt häftiga bilar. 

Precis som för kusinen Månz finns motorsporten i generna för 12,5-årige Tino Lundström. Pappa Marcus tävlade framgångsrikt i Camaro Cup och V8 Thunder Cars och farfar Bengt var en stor profil i både rallyskogarna som på tävlingsbanorna. Eftersom SSK kan ge dispens för förare att tävla från det år man fyller 13 år bestämde sig familjen under hösten för att ge Tino en chans i Renault Junior Cup. En bil köptes in, karossen gjordes i ordning och lackades i vit med gröna ränder, för att matcha kusinens färgval. Som en av startfältets yngsta förare ställer sig Tino Lundström i dag på startlinjen.

– Det är lite nervöst. Jag älskar farten och ljudet. Det har varit kul att få bygga ihop bilen och det ska bara bli kul att få köra, säger Tino. 

Precis som kusinen drömmer Tino om en karriär som racingförare.

– Förmodligen vill jag köra STCC eller Formel 1, säger Tino.

Pappa Marcus beskriver sonens nyfunna intresse som en underbar upplevelse.

– Det har varit så otroligt roligt att ha sällskap i garaget. Vi har tagit oss an arbetet med stor hängivenhet och vi välkomnar människor att besöka Falkenbergs Motorbana i dag. Det är ett rekordstort startfält med 15 tävlande, så jag kan lova att det blir spännande. 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *