Motorsport

SSMK arrangerar Rally SM 2020

Motorsport I samband med sista SM tävlingen i Rally i Linköping i helgen gjordes det också offentligt vilka rally som kommer att ingå i SM 2020. Ett av dessa är Skilling 500 med Skillingaryds MK som arrangör. Helgen efter midsommar kommer den svenska eliten till Småland.

Rasmus Thulin Johansson och Sara Mejving i SM Askersund tidigare i år. Foto; Henriksrallyfoto  [1/4]

Rally High Chaparall 1976  [2/4]

Marcus Theorin och Henrik Söderkvist mot segern i Silverkongen. Foto; Håkan Bercic  [3/4]

SM i orientering  [4/4]

– Det är en stor ära att få denna möjlighet, som arrangör är det förstås det finaste man kan få göra och hela klubben ser fram mot detta, säger ordföranden Pia Thulin. Det blir en utmaning men vi har rutinerade funktionärer på alla viktiga positioner men måste också, som alltid, ta hjälp av klubbar i närområdet för att ro det hela i hamn.

Bangruppen, som är de som planerar hur tävlingsbanan ska se ut, har redan haft sitt första möte för att göra en grov plan. Likaså har övriga i organisationskommittén haft några möten för att planera allt annat runt tävlingen, så vi är på gång. Klubben har med tiden utvecklats till den största rallyklubben i GGVV-området med många aktiva från hela detta område.

Inom GGVV finns det många intressanta orter där vi kan förlägga start, mål, serviceplats och tävlingsbana, så vi har ännu inte spikat var i området detta blir men det kommer att göras inom snar framtid.

Men är då SM något helt nytt för SSMK som klubben kallas förkortat i dagligt tal? Vi har pratat med två av klubbens grundare för att få klarhet i detta. Leif Andersson, Stenvadet och Rolf Krahner, Skillingaryd minns hur det var.

– Klubben grundades 1971 och redan samma år var vi medarrangör i SM i Bilorientering tillsammans med Jönköpings MK, berättar Rolf. Redan två år senare arrangerade vi själva SM med Leif Andersson som tävlingsledare. Tävlingen är ihågkommen framför allt för att det regnade otroligt mycket hela tävlingsdagen och vägarna blev med tiden nästan helt oframkomliga. Två personer kommer ihåg tävlingen särskilt väl, nämligen de som tävlingsledningen glömde informera om att tävlingen var slut så de fick veta det först när det ljusnade.

Efter det arrangerades i slutet av sjuttiotalet Junior SM i rally med startplats Hjortsjöskolan i Vaggeryd, en vintertävling med mycket kyla och snö. Det var då det!

– I slutet av sjuttiotalet och in på åttiotalet arrangerades flera Smålandsrallyn av oss och andra klubbar i samverkan. Höjdpunkten, berättar Leif Andersson, var 1976 då det fick namnet Rally High Chaparral. Vi hade då över 400 anmälda och släppte slutligen iväg 220 deltagare från mer än tio olika europeiska länder.

Dagens SM samlar inte så många deltagare, det troliga är cirka hundra startande och förhoppningsvis med ett stort lokalt deltagande. I år har några förare från SSMK startat i SM, bland dem Markus Theorin, som tillhört den svenska eliten i några år nu, samt nykomlingen för året, Rasmus Thulin Johansson. Till 2020 kommer det säkert fram fler talanger inspirerade av att få möjligheten att tävla i SM på hemmaplan.

Nu startar alltså klubbens arbete med SM tävlingen, ett evenemang med ambitionen att synas och märkas och skicka positiva signaler ut i landet från den del av Småland som kallas Gnosjöregionen, allt enligt klubbens ordförande Pia Thulin.

Mats Bergman, Skillingaryds MK

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *