Motorsport

Skilling 500: Rallyfest i Värnamo

Motorsport På söndag är det dags för Skillingaryds Motorklubb att arrangera den 49:e upplagan av Skilling 500. I Värnamo, Bredasten och Rasta finns högkvarteret och serviceplatsen. 19 segersugna hemmaekipage står på startlinjen

Joakim Blansch tävlar flitigt. På söndag är det dags för hemmatävling

Tävlingen, som har lockat 100 startande från södra delen av landet ingår i Sydsvenska Rallycupen och DM för Småland och Södra Bilsportförbundet.

Det är 49:e upplagan av Skilling 500 och sist motorklubben hade sitt högkvarter med start, mål och serviceplats i Värnamo var när en tävling  arrangerades 2015. Vi har träffat chefsfunktionärer inom motorklubben som berättar om söndagens tävling.

– Vi kommer att köra samma bansträckning som var tänkt i november 2020, då vi, på grund av pandemin, fick ställa in med kort varsel. Specialsträckorna har under åren gått tidigare i vårt område, men det var några år sedan. Vi räknar med publikfest men det är viktigt att man följer våra funktionärers anvisningar och avspärrningar ute i skogen. De tävlande kommer att att få köra på snabba, knixiga och utslagsgivande vägar. Tävlingen innehåller således det mesta, säger banchef Leif Samuelsson.

Tävlingen på söndag innehåller 33 kilometer specialsträckor fördelat på fem unika vägar som körs en gång. Tävlingsledare Mats Bergman:

– Vi har kört Skilling 500 i stort sett varje år sedan klubben startades 1971. Vi tvingades ställa in en vintertävling på 70-talet på grund av bränslekrisen och för två år sedan flyttade vi fram tävlingen när pandemin omöjliggjorde sammankomst. Som nybliven 51-årig förening blir det alltså 49:e upplagan på söndag. Värnamo ligger geografiskt bra till i årets tävlingsbana och vi ser fram emot en rolig tävlingsdag.

Kan du berätta vad som händer på söndag?
– De tävlande anländer till Bredasten och Rasta under tidig morgon. För att det ska bli ett bra flöde för våra funktionärer finns det anmälnings- och besiktningstid man ska följa. I anmälan visas bland annat licens och körkort samt de tävlande kvitterar ut sitt startkuvert som innehåller dokument över tävlingsbanan. Då offentliggörs också årets tävlingsbana. Efter anmälan görs besiktningen, där tävlingsbilen går igenom en säkerhetsbesiktning. När besiktningen är avklarad kör de tävlande in på uppställningsplatsen och inväntar sin starttid. Efter tre specialsträckor på förmiddagen återkommer de tävlande till serviceplatsen på Bredasten där både bil, förare och kartläsare får service av olika slag innan eftermiddagsetappen drar mot västra delen av Värnamo kommun. Som kartläsare i rallybilen håller man koll på att man klockar in i rätt tid i rätt tidkontroll under tävlingen. Vi har igång ett 80-tal funktionärer under dagen, från morgon till kväll. Vi ska se till att det blir en riktig rallyfest i Värnamo med omnejd, hälsar tävlingsledaren Mats Bergman.

Klassen ungdomsrally har lockat fem startande där Johan Pettersson och Per-Ola Pettersson från Reftele försvarar klubbens färger i sin Volvo 240. Ungdomsrallybilarna har en övningskörningskylt på bilen och ungdomarna har alltså inget körkort och ej fyllt 18 år.

– Men se upp ute i skogen, bara för att de har en övningskörningskylt bak på bilen betyder det inte att de kör sakta. Ungdomarna är otroligt duktiga och dessa killar kan komma att bli landets främsta rallyåkare om några år, kommenterar säkerhetsgruppen för Skilling 500.

I appendix K, som betyder bilar som är äldre än 1990, har lockat 14 deltagande ekipage och här tävlar bilar som Ford Lotus Cortina, Volvo Amazon, Opel Kadett, Volvo 240 och Vauxhall Chevette bland annat.

Sex stycken tävlande i ”den tunga klassen”, som är fyrhjulsdriven. Här kan totalsegraren finnas om inte den största klassen, trimmat tvåhjulsdrivna klassen, som garanterat är sugna på att ge de fyrhjulsdrivna bilarna en riktig kamp. I trimmade klassen 2WD, A-förare, finns Erik Bergman och Per Andersson, båda bosatta i Vaggeryd, där Opel Corsan passar fint på de smala vägpartierna under tävlingen.

Åtta ekipage finns i standardklassen VOC, Grupp F, A-förare och två segerkandidater, tillika hemmafavoriter, finns med på startlinjen. Det är Christopher Zeijlon/Christoffer Svensson samt Christer Westerdahl/Marie-Louise Westerdahl i varsin Volvo.

SM-åkare i trimmat 2 WD B-förare
Joakim Blansch, som har farten i sig efter helgen SM-tävling i Älmhult, tar med sig Maja Bengtsson i högerstolen, och ska visa sina medtävlande att han är att räkna med även att han är precis nybliven förare i den högre förarklassen. Rasmus Thulin/Simon Molin ska ge Joakim och Maja en match i sin Volvo 242 som nu plockas ut från vintervilan i garaget.

I den otrimmade klassen B-förare finns Frida Axelsson, och Stefan Gustavsson från Ludvika MS, anmälda i sin VW Golf GTI.

Bland C-förarna trimmade klassen 2 WD ses ortens välkända Tomas Wernersson tillsammans med kartläsare Pierre Svensson.

C-förare standardklass ses silvermedaljören i Rally-SM förra året, Patrik Tallåker från Gällaryd som under tävlingen får hjälp av Louise Blansch i klassen VOC Grupp F. I Grupp E, också standardklass, blir det familjekamp när Thomas Wernerssons son Simon tävlar i sin Opel Astra tillsammans med Hans-Peter Picher. Louise Blanschs tvillingsyster Jennie Blansch fick startavgift i morsdagpresent av dottern Thea 1,5 år och står på startlinjen tillsammans med sambon Mattias Hansson, Grimslövs MS, i Opel Astran.

Pressmeddelande från Skillingaryds MK

Taggar

Dela


1 reaktion på Skilling 500: Rallyfest i Värnamo

På specialsträcka 4 i Vissö var det riktigt mycket publik. Fick se otroligt fin rallyåkning i det fina sommarvädret. Dock blev man en aning grå, av vägdammet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *