Motorsport

Nellie blir SM-kartläsare

Motorsport Efter ett framgångsrikt år lämnar Nellie Karlsson, Skillingaryds Motorklubb, sin brors högerstol. Nya utmaningar väntar i den högre divisionen - Rally-SM

Bilen är en tidigare SM-vinnare. Nästa år sitter Nellie Karlsson i högerstolen hos Johan Axelsson från Nässjö MK. Foto; Lennart Karlsson

Nellie Karlsson från Skillingaryds Motorklubb växlar nu upp och tar hand om kontoret och högerstolen hos rallyföraren Johan Axelsson från Nässjö Motorklubb. Nu väntar en full SM-säsong för den nybildade duon. Johan har tidigare under hösten sökt efter kartläsare och Nellie var inte sen att haka på….

– Jag har tidigare fått fantastiska förslag varav två av dem kändes lite extra spännande. För mig handlar det inte bara om att åka med någon, utan det är så mycket annat som ska stämma. Valet blev slutligen Johan dels för att han bor nära mig och man har chans att kunna vara delaktig på ett eller annat sätt inför tävlingar samt att vi har väldigt roligt tillsammans. Att han dessutom har en grymt häftig bil gjorde att när jag väl bestämt mig så kändes valet självklart, säger Nellie Karlsson.

Första deltävlingen i rally-SM nästa år är Sandviken sista helgen i januari där Nellie får åka på vinterväglag, vilket hon inte gjort tidigare.

– Alla pratar om att det är så häftigt, så det ska bli riktigt roligt att få tävla på is och snö, säger Nellie.

Men innan dess ska det tekniska fungera och motorn på BMW:n ska iväg på renovering och bilens nya växellåda ska ta plats.

– Vi kommer också träna på att skriva egna noter (reds anm; beskrivning av vägen) vilket blir en spännande utmaning för mig då jag bara gjort det en gång tidigare under SM-sprinten i somras. Vi planerar också på att få till någon form av test någonstans, menar Nellie.

Målsättningen för Nellie och Johan är en framskjuten placering i Svenska mästerskapet och båda två ska göra sitt bästa för att nå dit. Nellie har under året haft många fina framgångar då hon tävlat med sin lillebror Oscar i den otrimmade klassen och på DM-nivå.

– Jag kommer inte att åka med Oscar under nästa år. Han har fått tag i en annan kartläsare som jag vet kommer att göra jobbet galant. Jag kommer att fokusera på SM-deltävlingarna tillsammans med Johan och även någon strötävling utöver det. Jag vill såklart även i år åka så mycket som möjligt så en del inhopp hos andra förare kommer jag troligen att göra också, berättar Nellie.

Vad är det roligaste med att vara kartläsare?
– Det roligaste och det bästa är helt klart farten, spänningen och adrenalinkicken man får. Det är också häftigt när man får till ett bra samarbete och att man känner att föraren litar fullt ut på det man säger, det finns inte så mycket som slår den känslan. Det är också väldigt roligt att vara kartläsare för jag får använda min noggrannhet, avrundar sjuksköterskan Nellie Karlsson från Gnosjö.

Rally-SM;s deltävlingar 2020;
31 januari – 1 februari Sandviken
28 – 29 februari Vännäs
22 – 23 maj South Swedish Rally Älmhult
26 – 27 juni Skilling 500 Skillingaryd
14 – 15 augusti Hässleholm
Finalen avgörs i Linköping 4 – 5 september.

Fotnot; Tävlingsbilen som duon tävlar tillsammans med vann rally-SM 2018, då med föraren Patrik Flodin och kartläsaren Göran Bergsten.

Nellie Karlsson och Johan Axelsson satsar på rally-SM. Foto; Lennart Karlsson

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *