Motorsport

Felix i våldsam krasch

Motorsport Felix Rosenqvists uppladdning inför kvalet till Indy 500 påverkades av en omskakande träningskrasch i onsdags, då 27-åringen plötsligt tappade kontrollen över sin IndyCar-bil och slungades med stor kraft in i muren i 350 km/timmen.

Felix Rosenqvist. Pressbild

Skadorna på chassit blev omfattande och Värnamoföraren, som själv klarade sig oskadd, tvingades därför genomföra kvalet i sin reservbil.

Felix Rosenqvist tog sig över den värsta potentiella fallgropen i uppbyggnaden till Indy 500 när han säkrade en garanterad startplats i det berömda amerikanska ovalloppet i lördagens kval.

Han genomförde tre kvalförsök över vardera fyra tidtagna varv runt Indianapolis Motor Speedway, och noterades som bäst för en snitthastighet på 365.79 km timmen på sin väg mot 29:e plats i resultatlistan.

Felix säkrade därmed en av de 30 garanterade startplatser som stod på spel under lördagskvalet, och behöver således inte ställa upp i söndagens nervkittlande så kallade ”Bump Day” där det avgörs vilka ytterligare tre förare som får komma till start i det slutliga 33-bilsfältet – och vilka som slås ut.

– Det var kanske inte riktigt här vi ville vara, men det viktigaste var att vi klarade topp 30 och att vi är med i racet, säger Felix Rosenqvist. Det var det stora målet idag. Vi visste att vi inte skulle ha med toppstriden att göra i det här kvalet; vi återhämtar oss fortfarande från kraschen i onsdags och tar ett steg i taget. Vi hade förväntat oss att vara lite snabbare än vi var, men det är skönt att slippa Bump Day och oron över att inte få komma till start. Vi har en betydligt bättre racebil, vi är med i matchen och jag kommer att ge allt. Jag ser fram emot mitt första Indy 500.

Den 103:e upplagan av Indy 500 körs nästa söndag, den 26 maj. Innan dess fortsätter förberedelserna inför ett av racingvärldens största lopp med ytterligare träningar under de kommande dagarna.

Resultatet i lördagens kval innebär alltså att Felix Rosenqvist kommer att starta sitt livs första Indy 500 från 29:e position.

Felix i kvalet. Foto: Pressbild

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *