Motorsport

Felix på pallen efter segerrysare

Motorsport Felix Rosenqvist körde hem en efterlängtad första pallplats i NTT RK Series när han slutade tvåa – mindre än en tiondel från segern – efter en exceptionellt dramatisk klappjakt i söndagskvällens Honda Indy 200 på Mid-Ohio Sports Car Course i USA.

Foto: Indycar  [1/4]

Foto: Indycar  [2/4]

Foto: Indycar  [3/4]

Foto: Indycar  [4/4]

Värnamoföraren fanns med i den absoluta toppen från start till mål i säsongens 13:e deltävling, som han också ledde i 15 av totalt 90 varv. Den småländske nykomlingen utkämpade mot slutet av loppet en stenhård kamp om segern mot teamkamraten och femfaldige indycar-mästaren Scott Dixon – en strid som till och med resulterade i närkontakt på det allra sista varvet.

Felix Rosenqvist gick för en trestoppsstrategi medan Dixon uppsökte depån endast två gånger i racet, vilket bäddade för en intensiv jakt där svensken snabbt stängde igen luckan till sin meriterade teamkamrat – den mest framgångsrike indycar-föraren någonsin på banan i Mid-Ohio med sex segrar (inklusive årets triumf) – under de sista tio varven.

Avslutningen blev högdramatisk när Felix sekund för sekund tog sig allt närmare Dixon, samtidigt som han var tvungen att navigera intensiv trafik i form av flera varvningar.

Felix bröt sig fri från den tidsödande trafiken ut på det sista varvet, och gick för en potentiellt raceavgörande dykning på Dixon in i Kurva 2 – där de båda Chip Ganassi Racing-förarna tillfälligt stötte ihop. Duon kunde dock fortsätta obehindrat mot mållinjen, alltjämt ivrigt stångandes om segern, i en strid där Dixon till slut tog målflagg ynka 93 tusendelar av en sekund före sin svenske teamkamrat.

– Ett otroligt race, säger Felix Rosenqvist. Det är svårt att sätta ord på det. Jag är väldigt glad över min första pallplats, och jag gav verkligen allt för segern. Scott hade väldigt dåliga däck på slutet och jag trodde att han skulle släppa förbi mig lite enklare, men det blev ett litet missförstånd där på det sista varvet. Som tur var kunde vi fortsätta utan problem och ta hem en dubbel för teamet.

Felix startade loppet som sexa efter ett starkt kval där han som ensam rookie tog sig hela vägen vidare till det avslutande Fast Six-segmentet, och övertog ledningen i loppet för första gången på det 25:e varvet via en avancerad omkörning på yttern om pole position-innehavaren Will Power.

– Jag är otroligt stolt över det race jag körde idag, avslutar Rosenqvist. Jag har uppnått ett av mina stora mål den här säsongen. Nu har jag en pole position från indycar Grand Prix i maj och en pallplats. Från och med nu är det den där segern som gäller…

Felix Rosenqvist avancerar i och med dagens resultat från elfte till nionde plats i den sammanlagda indycar-tabellen. Han drygar också ut i rookiesammandraget där han nu leder 37 poäng före amerikanen Santino Ferrucci.

Nästa indycar-race är ovalloppet ABC Supply 500 på Pocono Raceway den 17–18 augusti.

Resultat
NTT indycar serie | Mid-Ohio
1) Scott Dixon (NZL), 90 varv
2) Felix Rosenqvist (SVE), +0.093 s
3) Ryan Hunter-Reay (USA), +1.257 s
4) Will Power (AUS), +6.987 s
5) Alexander Rossi (USA), +10.794 s

Mästerskapstabell
NTT indycar serie efter 13/17 race
1) Josef Newgarden (USA), 504
2) Alexander Rossi (USA), 488
3) Simon Pagenaud (FRA), 457
4) Scott Dixon (NZL), 442
5) Will Power (AUS), 356

9) Felix Rosenqvist (SVE), 296

Tabell – rookies
1) Felix Rosenqvist (SVE), 296
2) Santino Ferrucci (USA), 259
3) Colton Herta (USA), 245
4) Marcus Ericsson (SWE), 219
5)Patricio O’Ward (MEX), 115

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *