Motorsport

Felix kvalsnabbast inför Indy 500

Motorsport Felix Rosenqvist levererade ett av de snabbaste kvalförsöken någonsin på Indianapolis Motor Speedway när han satte tempot under den inledande kvaldagen inför årets upplaga av Indy 500.

Foto: Indycar

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Värnamoföraren noterades för en snitthastighet på hisnande 376,5 kilometer i timmen över de fyra flygande varv som traditionsenligt används i kvalformatet till Indy 500. Han tog därmed plats i toppen av resultatlistan när kvalificeringarna drog igång inför det berömda amerikanska ovalloppet på lördagen.

Rosenqvists kvalförsök är ett av de absolut snabbaste någonsin i Indy 500-historien, som sträcker sig tillbaka ända till premiärupplagan 1911.

Bara två andra förare har någonsin kört snabbare över de beryktade fyra kvalvarven på Indianapolis Motor Speedway: holländaren Arie Luyendyk under rekordåret 1996, och nyzeeländaren Scott Dixon på sin väg mot pole position 2022.

Under sitt försök satte Rosenqvist också dagens enskilt bästa varv med en fart på 377,1.

– Jag saknar ord just nu. Det var ett fenomenalt försök. Stort tack till Arrow Mclaren och vår motorleverantör Chevrolet, som har gjort ett fantastiskt jobb. Vi lär oss något varenda gång vi är ute på banan, och vi har fokuserat på vårt under träningen, men när jag såg farten vi hade idag blev jag chockad. Det är overkliga siffror på den första kvaldagen, så det är bara att njuta av stunden, säger Felix Rosenqvist.

Lördagens resultat innebär att Felix Rosenqvist avancerar vidare till den avgörande kvaldagen i morgon söndag, där de tolv snabbaste förarna gör upp om de första fyra startleden till loppet den 28 maj. Start sker klockan 18.45 svensk tid. Samtliga fyra Arrow Mclaren-bilar är vidare till avgörandet efter en kollektivt stark insats på lördagen.

Även den andre svensken – Marcus Eriksson – lyckades bra med en tiondeplats.

– Det ser onekligen bra ut inför i morgon, men det här stället kan lura dig när som helst. Vi måste fortsätta fokusera på vårt, och slipa ännu mer på tusendelsdetaljerna. Jag vet att det finns ännu mer fart i bilen, avslutar Felix Rosenqvist.

Rosenqvist är den blott andre svensken genom tiderna att toppa ett kvalpass på Indy 500, efter Kenny Bräck 2005. Ingen svensk har dock någonsin startat loppet allra först.

Söndagens avgörande kval körs i två avdelningar. Först ut är ”Topp tolv”, där tolv förare ska decimeras till sex inför avslutande ”Sex snabbaste” – där den slutliga striden om första startposition kommer att stå.

Kvaldag 1:
1) Felix Rosenqvist (SVE), Arrow Mclaren
2) Alexander Rossi (USA), Arrow Mclaren
3) Alex Palou (SPA), Chip Ganassi Racing
4) Rinus Veekay (NED), Ed Carpenter Racing
5) Scott Dixon (NZL), Chip Ganassi Racing

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *