Motorsport

Felix bryter Indy 500 efter ledning i 33 varv

Felix bryter Indy 500 efter ledning i 33 varv

Motorsport Värnamoföraren Felix Rosenqvist hade ett gyllene läge att vinna 2023 års upplaga av Indy 500, men tvingades till slut att bryta den amerikanska ovalklassikern i en hjärtskärande krasch mindre än 20 varv från mål.  

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

Bättre gick det däremot för landsmannen Marcus Ericsson som blev tvåa.

Rosenqvist startade loppet från första led – som förste svensk på 25 år – och figurerade hela tiden i topp tre ända in mot avgörandet av det 80 mil långa racet.


– Alla var tvungna att spara ganska mycket bensin, vilket är ovanligt på Indy 500, men vi låg exakt där vi ville och hade verkligen det bästa läget vi någonsin haft att vinna det här. Jag har aldrig haft en bättre bil här och aldrig kört bättre heller. Jag tror att vi hade det starkaste paketet av alla idag, särskilt i fri luft, säger felix Rosenqvist.

Segerförsöket fick dock ett abrupt slut på det 183:e varvet av 200, då Rosenqvist passerades på utsidan av slutlige vinnaren Josef Newgarden i kurva 1 och understyrde in i muren i den turbulenta luften bakom Penske-förarens bil.

Rosenqvists Arrow Mclaren-bil förstördes i den resulterande kraschen, som skedde i 300 kilometer i timmen och som även involverade den efterföljande amerikanen Kyle Kirkwood vars bil slog runt våldsamt.

Både Rosenqvist och Kirkwood klarade sig fysiskt oskadda från kraschen.


– Jag låg bara och sparade bensin bakom ledaren och skulle precis få klartecken av teamet att börja skruva upp och köra om när Newgarden kom runt oss på yttern istället, förklarar Felix Rosenqvist. Tyvärr tappade jag greppet i fram där och understyrde in i muren. Det är hårfina marginaler och det här stället kan vara brutalt.

– Jag är ledsen för mitt team som gjort ett grymt jobb hela månaden inför det här racet. Det suger, men det är bara att bryta ihop och komma igen.

Indycarsäsongen fortsätter redan kommande helg med stadsloppet Detroit Grand Prix.


Resultat

1) Josef Newgarden (USA), Penske, 200 varv
2) Marcus Ericsson (SVE), Ganassi, + 0,097 sekunder
3) Santino Ferrucci (USA), Foyt Racing, + 0,527
4) Alex Palou (SPA), Ganassi, + 0,763
5) Alexander Rossi (USA), Arrow Mclaren, + 0,.993


Efter 6 av 17 lopp

1) Alex Palou (SPA), Ganassi, 219 poäng
2) Marcus Ericsson (SVE), Ganassi, 199
3) Pato O’Ward (MEX), Arrow Mclaren, 185
4) Josef Newgarden (USA), Penske, 182
5) Scott Dixon (NZL), Ganassi, 162

13) Felix Rosenqvist (SVE), Arrow Mclaren, 113

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *