Motorsport

Eddie siktar mot toppen

Motorsport Med seger i premiären har Värnamoföraren Eddie Ramírez Eriksson siktet inställt på en framgångsrik säsong i rallyskogarna.

Acosta och Eddie fick kliva överst på pallen i ungdomsklassen i rallytävlingen Stenbocken i Norrköping. Pressbild: El Toro Racing  [1/6]

Acosta och Eddie laddar för fullt under Stenbocken!   [2/6]

Bild: Mariette Bertling  [3/6]

Bild: Mariette Bertling  [4/6]

Bild: Hasse Nilsson  [5/6]

Bild: Hasse Nilsson  [6/6]

För ett år sedan byttes asfalt mot grus när det stod klart att Eddie Ramírez Eriksson blir rallyförare. Han köpte in en Opel Astra i grupp E-utförande för att tävla i ungdomsrally, som tillåter förare upp till 18 års ålder. Den vita Opeln var snabb men otymplig och mot slutet av 2023 tog en Volkswagen Polo i grupp N-utförande plats i familjens garage. Debuten skedde i Novemberskölden. När de fem sträckorna summerades stod det klart att Värnamoföraren slutade på 143:e plats av 230 startande. Ett resultat som innebar tredje plats i ungdomsrallyklassen.

– Den största skillnaden mellan de två bilarna ligger i underhållningsvärdet. Polon är så liten från hjulpar till hjulpar till skillnad från Opeln. Redan från den första kurvan kändes en stor skillnad och jag kan ärligt säga att jag har aldrig sladdat så mycket med en bil som jag gör med Polon, berättar Eddie.

Under vintern har fokus legat på underhåll av bilen, träning på gym och i simulatorn, träffar med sponsorer och klubbyte från Skillingaryds Motorklubb till Nässjö Motorklubb. Under påskhelgen var det dags för säsongspremiär, i form av sprinttävlingen Stenbocken i Norrköping. 120 ekipage, varav Eddie och fem konkurrenter i ungdomsrallyklassen, ställde sig på startlinjen för att köra tre gånger på specialsträckan. Trots problem med treans växel på sträckorna fick Eddie och pappa Acosta kliva överst på pallen i säsongens första tävling.

– Det var en rolig seger, även om det blev hett i bilen. Jag märkte under första sträckan att det var något problem med bilen. Efteråt pratade jag och pappa ihop oss för att komma överens om att vi skulle samarbeta för att få i treans växel. Trots några missförstånd och heta ordväxlingar i bilen fick vi ihop det hela, säger Eddie.

– Det som är ännu roligare är ju att om man räknar enbart grupp N-bilar så skulle vi ha kommit på tredje plats av 15 ekipage, trots växellådsproblemen, säger pappa Acosta.

Farten i premiärtävlingen gav blodad tand för Värnamoföraren som satsar på två olika cuper i år: E-cupen samt Smålands DM.

– Jag kör först och främst för att ha roligt och få erfarenheter, men jag kör även för att vinna. Jag har flera Smålands DM från kartingtiden, så det skulle ju vara kul att vinna ett Smålands DM i rally också. Den som vinner distriktsmästerskapet får tävla gratis under kommande säsong, så det blir en extra morot, säger Eddie.

Förutom tävlingar på svensk mark jobbar stallet för att få köra en backtävling på Kanarieöarna.

– Min stora dröm för säsongen är att få komma och tävla utomlands. Känslan när man kom ner till Spanien förra året var att det här var något helt annat. Ute på sträckorna var det fullt med folk överallt som hejade fram en och när man var på service var det fullsmockat med folk hela tiden, det blir en helt annan känsla att tävla utomlands än i Sverige.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *