Motorsport

Älmhult gör sig redo för Rally-SM

Motorsport Sex tävlande från Skillingaryds Motorklubb startar idag andra deltävlingen i Rally-SM som avgörs i Smålandsskogarna runt Älmhult

Patrik och Emilia blev trea i standardklassen vid förra deltävlingen i Rally-SM. I helgen kommer nya SM-poäng? Foto: Privat

I kväll är South Swedish Rally i full gång, den andra deltävlingen i Rally-SM och 79 förare väntas till start i Älmhult.

På startlinjen återfinns Skillingaryds Motorklubb med Carl Eriksson som är kartläsare åt Emrik Smedberg i internationella 2 WD, Nellie Karlsson som är kartläsare åt Pontus Berglund i nationella 2WD-klassen. Joakim Blansch och Anton Geijersson startar i samma klass med sin VW Golf. och Patrik Tallåker med Emilia Sjöberg ska fortsatt plocka fina SM-poäng i standardklassen.

På grund av pandemin var vårens alla deltävlingar inställda. Det gör att hösten blir intensiv för elitförarna i rally. Under torsdagseftermiddagen reser mekanikerna sina tält utanför parkeringen vid Ikea Hotell i Älmhult, rallyts centralpunkt. Den administrativa incheckningen öppnar och tekniker börjar besikta tävlingsbilarna, något som görs utomhus för att undvika eventuell smittspridning.

För endast två veckor sedan var det premiär på Rally-SM i Kil. Nu väntar den 45:e upplagan av stortävlingen South Swedish Rally. Publiksträckan Millebygden inleder på fredagskvällen, med fortsättning under lördagen med fyra sträckor. En i var väderstreck, och samtliga fyra ska köras två gånger.

– En och en halv mil långa Fälleshult är en riktig höjdpunkt! Där svänger det hela tiden, säger tävlingsledare Björn Larsson.

Publikfavoriterna PG Andersson och Patrik Flodin förväntas vinna sina klasser, internationella fyrhjulsdrivna bilar respektive de nationella tvåhjulsdrivna. Båda var överlägsna i premiären.

Betydligt mera öppet är det i klassen för lite äldre fyrhjulsdrivna bilar, nationella 4 WD. Premiären gick till syskonduon Dan och Joakim Johannesson från Dals MK.

– Med full pott från Kil är vi taggade att försöka hänga kvar i toppen. Det är många erfarna förare med och vi har inte åkt så himla mycket med noter. Roligt att det är rejält tufft!, säger Dan Johannesson.

En hård nöt att knäcka blir Mats Jonsson, Forshaga, som jagar sitt 19:e SM-guld. I Kil ledde han när växellådan blev tom på olja och det bara var att kasta in handduken. 

I klassen internationella tvåhjulsdrivna bilar vimlar det av talangfulla juniorer. Calle Carlberg, Nässjö, var vassast i Kil före Hörbys Victor Hansen och Isac Nordström från Vedum. Adam Westlund, Torsåker, hade motorbekymmer senast, liksom Ydres Albin Nordh. William Binbach, Kolsva, slutade fyra i Kil efter att ha stått upp och kört. Hans lilla Twingo orkade inte mer än så. Nu är vägarna krokigare.

Nya SM-klassen Standard har som storfavorit unge Isak Arvidsson. I Kil tävlade han till konkurrenterna ordentligt, och nu har 19-åringen lite mer av välkänd vägkaraktär.

Totalt omfattar South Swedish Rally nio specialsträckor på sammanlagt lika många mil. 79 förare är anmälda och PG Andersson är den som startar först. Han väntas återvända till målet i Älmhult klockan 18.39 på lördagskvällen. 

Tävlingen går att följa via playkanalen på rallysm.se.

Pressmeddelande från Svenska Rallymästerskapen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *