Motorsport

Alfons är redo för mästerskapsveckor

Motorsport I förra veckan kom beskedet: Värnamoföraren Alfons Wiltander representerar Sverige i ungdoms-EM och -VM i speedway. Med ett stadigt grepp om styret är han redo för sina kommande uppdrag.

Värnamoföraren Alfons Wiltander är uttagen till ungdoms-EM i Torun i Polen och ungdoms-VM i Cloppenburg i Tyskland.  [1/4]

Med ett stadigt grepp om styret är Alfons redo för sina kommande mästerskapsuppdrag.  [2/4]

Alfons gör sin första säsong i 250-kubiksklassen. Han känner sig trygg på cykeln och arbetet har belönat  [3/4]

Alfons tackar alla inblandade som möjliggör för sin speedwaysatsning.   [4/4]

Alfons Wiltander har speedway i generna. Morfar Terje Henriksson körde speedway på hög nivå och var landslagstränare, morbror Anders var även han en framgångsrik åkare och kusinen Casper tävlar för Lejonen. För Alfons betyder sporten frihet.

– Jag vet att när jag sitter på hojen behöver jag inte tänka på någonting. Jag bara kör. Det är det som är det bästa med sporten, att komma undan allting annat.

I år gör Alfons Wiltander sin första säsong i 250-kubiksklassen. Efter att tidigare ha kört 85-kubikare har Värnamoföraren tagit nästa steget i sin utveckling.

– Det är mycket nytt. Nya personer och en ny körstil, både hur man kör men även hur man kontrollerar cykeln. Nu börjar jag få kläm på det och börjar bygga upp en bas för hur vi ska göra. Jag har haft en duktig tränare i Mikael Wirebrand som har hjälpt mig mycket, både med cykeln men även med att få känslan för att göra Vetlandabanan till min egen hemmabana och nyttja den max. 

Det sista året har varit en mycket lärorik period för Värnamoföraren, både på en mental och en fysisk nivå där Alfons har fokuserat hårt på fysträning för att vara redo för steget upp till 250-kubiksklassen. Det hårda arbetet har gett resultat och i förra veckan fick han veta att han blivit uttagen till ungdoms-EM i Torun i Polen den kommande veckan och ungdoms-VM i Cloppenburg i Tyskland veckan därpå. 

– Det var otroligt roligt att få det beskedet. Det är en ära att få representera Sverige och det kommer bli häftigt att få köra på Polens största bana i Torun. Det är en omtyckt bana, både bland professionella förare och förare i min ålder. Jag har inga specifika förväntningar mer än att jag kommer att köra på känsla. Först och främst handlar det om att ta sig vidare från kvalen, därefter kan jag börja planera. 

De två arenorna skiljer sig åt. 

– Torun är en bana med långa raksträckor, något som jag är van vid eftersom jag kör för Vetlanda. Jag ska försöka använda banan som en hemmabana och satsa fullt ut. Jag har pratat med flera förare om banan för att få en inblick i hur man ska tänka. De säger att det är en flexibel bana som man kan köra överallt på, oavsett om du står på inner- eller ytterspår. Jag har försökt att titta mycket på omkörningar och tror att det blir roliga race. Cloppenburg är en kort bana, som beskrivs av Jacob Thorsell (regerande individuell svensk mästare) vara något hård och hal. Det gäller att nyttja träningarna till att få in rätt känsla. 

Alfons har ett ess i rockärmen. 

– Jag har tränat mycket starter. Jag har haft lite problem med starterna tidigare, men har tagit hjälp av förare både inom laget (Elit Vetlanda), men även utanför. Det går framåt.

Som alla idrottare har även Alfons Wiltander förebilder inom sporten.

– Jag har hållit på Tai Woffinden (brittisk förare och trefaldig världsmästare) i alla år. Han har alltid varit en favorit hos mig och jag känner att jag har samma körstil som honom. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *