Ishockey

Skoglund: Vinden har vänt – nu måste VGIK gasa ännu mer

Ishockey Värnamo GIK tog häromdagen klivet upp till division 2 igen och är väl på något sätt tillbaka där man ”hör hemma”. Men jag tycker inte klubben ska nöja sig med det – klivet upp ytterligare en nivå borde vara det självklara målet.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin.

Befolkningsmässigt är Värnamo länets näst största kommun och ligger ”mitt i smeten” i en frodig företagsmiljö gällande förutsättningar för att kunna ha ett hockeylag på högre nivå än division 2. Ändå har man harvat på i division 2 så länge jag kan minnas.

Vad det kan bero på är jag allt för dåligt insatt för att ha ett bra svar på. Men om jag får gissa så skulle jag tippa på att fotbollen tagit det mesta av strålkastarljuset gällande idrotten i staden. En annan anledning enligt mig kanske skulle kunna vara att man haft Troja i Söder och HV 71 i norr. På senare år dessutom närliggande Växjö. Tre stora drakar på armlängds avstånd som stillat den hockeyintresserade publikens törst efter hockey.

Kravet på elithockey har helt enkelt inte funnits från omgivningen. Vi tar HV 71 som exempel: Innan 1995 var folk i Jönköping nöjda med att HV 71 hängde kvar i elitserien som det hette på den tiden. När man högst sensationellt vann SM-guld 1995 så började folk plötsligt kräva att HV skulle vara ett topplag.

Med den jämförelsen i ryggen så anser jag VGIK nu har världens chans att själva skapa det kravet från omgivningen. Vad jag förstår har man en ekonomi i balans och avancemanget från trean gör att man dessutom har medvind i ryggen. Är det inte dags att man en gång för alla slår mynt av det?

Värnamo som både klubb och stad har på lång sikt absolut potentialen att kunna husera ett lag på allsvensk nivå. Givetvis menar jag inte nu att man imorgon ska gå ut och deklarera den målsättningen. Men däremot en målbild om division 1 inom låt säga tre år.

”Värnamo har redan fotboll och volleyboll i högsta serien, det finns inte utrymme för ett hockeylag i Hockeyettan”, tänker säkert någon.

”Det finns det visst”, skulle ni få som svar av mig. Kan Borås, Kalmar och Halmstad husera elitklubbar inom fotbollen och samtidigt ha ett hockeylag i division 1, så kan definitivt Värnamo ha det.

För er som inte känner till division 1 så kan jag lite snabbt nämna att det är det första steget in i elithockeyn. Det är en nationell liga som har en ligaorganisation i ryggen med bland annat ett centralt tv-avtal.

Jag kan inte se en enda anledning till att Värnamo inte skulle kunna ta klivet upp till ettan och dessutom etablera sig där. Men då krävs det att man redan nu sätter visioner och målbilder samt till nästa säsong faktiskt bygger en trupp som allra minst är med i playoff mot slutet av säsongen.

Jag tycker redan nu att man har en bra och gedigen grundstomme rent spelarmässigt. Allt från målvakten Alexander Johansson, backarna Martin Mörck, Anton Sandqvist och Simon Westlund, till anfallarna David Good, Markus Pettersson, Nils Svensson och Victor Koppelo. Med flera.

Kan man värva in sex, sju eller möjligtvis åtta spelare av god division 2-klass att spetsa nuvarande lag med, framförallt till backsidan, så kommer det här gänget kunna attackera mot toppen av tvåan redan nästa säsong.

Värnamos dilemma är att man verkar i ett område med mängder av jämbördiga klubbar på nära avstånd. Ulricehamn, Gislaved, Alvesta, HA 74, för att nämna några. Då blir det ju såklart spelarnas marknad och ersättningar trissas upp. Jag förstår det. Men varför skulle inte VGIK kunna vinna kampen mot dessa klubbar. Återigen: Alla signaler man får är att klubben mår bra ekonomiskt. Dags att lätta på lädret nu och rida vidare på framgången. För efter några år med nedåtgående trend så har klubben brutit den. Dags att utnyttja potentialen nu.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Vinden har vänt – nu måste VGIK gasa ännu mer

Värva, är det hållbart!
Vore det inte bättre att spela in ungdomar från egna led.
Våga satsa på sina egna👊🏼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *