Ishockey

Skoglund: Skärpning HV – nu måste kravbilden sänkas

Ishockey Återigen har det sparkats en tränare i HV 71 och återigen igen kliver Johan Lindbom in som en nödlösning för att försöka få skutan på rätt köl. Mannen med guldbyxorna lär garanterat lösa den uppgiften – men det som sker efter är nu av avgörande betydelse för om klubben ska behålla någon trovärdighet överhuvudtaget.

Foto: Henrik Skoglund och David Alin

Jag skrev en krönika i ämnet för någon vecka sedan om att HV för omväxlings skull bör testa tålamod med sin huvudtränare. Det gick så där och Tomas Montén fick sparken efter 0 – 8 på hemmaplan mot Malmö i lördags. Jag kan faktiskt inte säga att det var ett felbeslut då tränaren sett allt annat än välmående ut under tiden kritiken haglat mot honom.

Jag är relativt övertygad om att sportchefen Kent Norberg blir näste man att få sparken. Men där väntar man nog lite från klubbens sida. Jag är också helt övertygad om att Johan Lindbom kommer återgå till sin tjänst som klubbdirektör efter innevarande säsong.

Om mina profetior slår in så står HV 71 återigen på ruta 1 utan sportchef och huvudtränare. Sedan Ulf Dahlén sparkades i december 2013 har man hunnit avverka sju huvudtränare vid nio tillfällen. Tio tillfällen om vi nu räknar in Lindboms tredje intåg som huvudtränare.

Det är inget annat än en sorglig parodi på felrekryteringar och brist på tålamod.

2014 fanns det knappast någon rädsla för degradering till allsvenskan bland HV-fansen. Då mullrades det över att man jämt och ständigt åkte ur i kvartsfinal istället. När Johan Hult tillträdde som sportchef med klubbikonen Johan Davidsson vid sin sida så slogs det fast att man skulle gå tillbaka till grunderna, bli mer hemvävda samt sänka kravbilden. Tre år senare stod man som svenska mästare och med facit i hand så kom nog det där guldet högst olyckligt för HV 71. Som på beställning skruvades kravbilden upp igen från media och fans. När det sedan inte kunde levereras blev pressen för stor och man rasade ur högstaligan.

Om nu HV klarar sig kvar i SHL så måste man inför fans och sponsorer förklara och motivera att man sänker kravbilden på a-laget. Exempelvis genom en sexårsplan där man de tre första åren nöjer sig med att vara ett topp tio-lag, för att därefter skruva upp målsättningen till topp sex, semifinal och så vidare. Parallellt med detta ska man spela in ”bygdens pojkar” i laget. För HV har faktiskt en synnerligen gedigen talangbank för stunden att ösa ur, men talangutveckling kräver tålamod och det kan inte från omgivningen då gapas om avgångar hit och dit så fort laget hamnar i en svacka.

Bara för att ge lite bäring till hur spännande det ser ut i HV framåt så har man just nu sex spelare från länet i a-truppen, varav fyra av dem är 25 år eller yngre, och i det äldsta juniorlaget är just nu hela 16 spelare med moderklubbar från länet listade. Många av dessa är stora talanger.

Hur tar man då tillvara på dessa talanger? Jag har redan varit inne på tålamodet. Sedan behövs det skickliga tränare i a-laget. Gällande aspekten att utveckla ungdomar så var Montén helt rätt rekrytering. När han som ung kom upp som SHL-tränare i Timrå så var det just den aspekten av hans ledarskap som fördes fram, den att utveckla talanger. Men det krävs mer för att överleva på SHL-nivå och nedan har jag faktiskt satt ihop en organisation kring HV:s herrverksamhet som jag tror kan göra bra saker under längre tid.

Sportchef: Daniel Stolt

39-åringen från Vimmerby har gjort sig känd som en sportchef som får ut mycket hockey per krona av sina värvningar. Är just nu i allsvenska Kalmar som för närvarande går bättre än väntat och där i stort sett samtliga värvningar blivit framgångsrika.

Genom hans karriär är listan lång på lyckade och smarta spelarvärvningar.

Assisterande sportchef: Oscar Sundh

Innehar rollen just nu och där finns det ingen anledning att ändra. Utöver att assistera sportchefen kan han bidra till spelarutveckling etcetera.

Scout: Daniel Josefsson

I NHL dräller det av talangscouter som dammsuger hockeyvärlden på talanger. I Sverige har klubbarna ännu inte anammat den rollen fullt ut. I alla fall inte officiellt, utan man använder sig mer av kontakter och nätverk.’

Men några klubbar har åtminstone en anställd scout på papperet här tänker jag att den nuvarande Dalen-tränaren Daniel Josefsson skulle vara som klippt och skuren för uppgiften. Flera av de jag pratat med höjer hans hockeyöga till skyarna och trycker på hans förmåga att hitta precis rätt egenskaper bland spelare som passar in i aktuellt lagbygge.

Detta är ju en roll som för närvarande in finns i HV 71 och titeln här hade också lika gärna kunnat vara assisterande sportchef. Scouten ska jobba tätt ihop med Daniel Stolt och Oscar Sundh.

Huvudtränare: Per Hånberg

För mig är det helt obegripligt att denne karismatiske och trivsamme man inte verkar i en SHL-klubb. En tränare som får spelare att trivas, men som samtidigt inte är rädd för att ställa krav. 56-åringen har under sin långa tränarkarriär nått framgång både i Sverige och utomlands.

Assisterande tränare: Per Gustafsson

Jag velade länge fram och tillbaka om att sätta in Pelle G som huvudtränare från och med nästa säsong. En uppgift han med sin pondus och lugn skulle klara. Men samtidigt tror jag klubben har som mest att vinna på att låta honom fokusera på försvarsspelet och utveckla alla talangbackar som både finns i a-laget samt knackar på dess dörr just nu.

Assisterande tränare: Oscar Dahlgren

Det händer mycket bra saker inom hockeyn i Örebro och en del i det är 32-åringen som tränat ungdomar i tio års tid. Just nu är han i Örebros juniorlag och sägs vara ett ämne för större uppgifter. Här tycker jag HV 71 bör hugga och peta in tränartalangen i en roll som assisterande tränare med fokus på kanske främst spelarutvecklingen.

Målvaktstränare: Joel Gistedt

Vi har ännu inte sett effekterna av Gistedts intåg i klubben. Det har gått för kort tid. Men han gjorde bra saker under sina år i Kristianstad och det bör inte vara några problem att upprepa den saken i HV 71.

Johan Davidsson tänker säkert en och annan? Jag tänker mig honom kvar i HV 71, men i en roll på juniorsidan för att utbilda framtiden i klubben.

Taggar

Dela


1 reaktion på Skoglund: Skärpning HV – nu måste kravbilden sänkas

HV har så hög press på sig att vara ett topplag, så enkelt är det inte så var nöjd med att spela i högsta ligan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *