Ishockey

Skoglund: Montén är klockren – på lång sikt

Ishockey Under måndagen presenterades Tomas Montén av HV 71 som ny huvudtränare. Ett klockrent schackdrag av HV-ledningen – men det är farligt att börja gasta om SM-guld redan nu.

Foto: David Alin och Henrik Skoglund

Jag har genom mina år som journalist intervjuat flera hundra människor inom hockeyn, spelare och ledare, och det gemensamma är att de allra flesta är trevliga och tillmötesgående. Jag antar att det vanan av ett tillhöra ett lag och jobba gemensamt som är en bidragande faktor till det.

Det känns ju som en efterhandskonstruktion nu bara för att få det att passa in i sammanhanget, men hade ni frågat mig vem av alla de som jag intervjuat genom åren som varit allra mest trevlig, sympatisk och tillmötesgående, så hade Tomas Montén landat in på en topp 3-placering. Aldrig några sura miner eller krångel hos honom.

Även den nye målvaktstränaren Joel Gistedt hade kvalat in på topp 3. Han verkar vara en väldigt sympatisk människa av det intrycket jag fått av honom. Även såklart Pelle Gustafsson som utstrålar trygghet och lugn och för mig rent yrkesmässigt betytt mycket då han nog är den jag intervjuat överlägset flest gånger. Aldrig något krångel där heller och alltid tillmötesgående.

Så när tre fjärdedelar av kommande säsongs ledarstab är tillsatt så kan vi konstatera att den kommande HV-truppen kommer ha en fantastisk arbetsmiljö att växa och frodas i. Därmed inte sagt att det kommer bli ett vilohem. Med Pelle Gustafsson vet jag att han trots sitt lugn även besitter en stor pondus och är en kravställare.

Joel Gistedt har de senaste åren slussat tre målvakter upp till SHL från Kristianstad och det gör man ju inte hursomhelst. Hur Montén är som kravställare har jag noll och intet aning om, men min magkänsla säger att även han kan ställa krav.

HV:s sportchef Kent Norberg har berättat att man från klubbens sida vill satsa på de talanger man har i förrådet och det gör att jag blir än mer övertyga om att rekryteringen av Montén, Gustafsson och Gistedt är helt klockren. Unga spelare behöver förtroende och mandat att få misslyckas mellan varven utan att straffas för det och det kommer de få göra under den här trion.

Under 00-talet skämde klubben bort sina fans med framgång och det har straffat HV allt sedan dess. Folk förväntar sig och kräver topplaceringar även i denna tid, när faktan på bordet är att det var längesedan HV var en maktfaktor i svensk ishockey.

Så kan vi räkna med och kräva finalplatser och guld de kommande åren. Nej, det vore att kräva för mycket. Däremot så bör kravbilden de kommande säsongerna absolut vara slutspel. Även från klubbens sida, sedan kan man skruva upp målbilden efter hand.

De senaste tio åren har det varit en enorm press att spela i HV 71. Kan folk runtomkring istället sänka kravbilden en smula och låta den nya ledningen få jobba i lugn och ro så tror jag detta kan ge resultat i form av ett sjätte guld om fyra-fem år.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *