Ishockey

Skoglund: Mitt möte med supertalangen

Ishockey I natt kommer Connor Bedard att väljas först av alla i den årliga NHL-draften. Henrik Skoglund drar sig till minnes när han fick äran att träffa underbarnet i Jönköping 2020.

Connor Bedard. Foto: Henrik Skoglund

När pandemin slog till med full kraft innebar det bland annat att juniorligorna i Kanada stängdes ner. Det i sin tur ledde till att den då 15-årige Connor Bedard spenderade en höst i Jönköping och HV 71 för att träna och spela matcher med klubbens juniorlag.

Bedard har under flera år varit hockeyvärldens hetaste talang och ni som kollat på junior-VM har säkert bländats av hans egenskaper på isen. Men i natt är det dags. Varje år hålls NHL-draften där de 32 lagen får välja och vraka bland alla hockeytalanger från jordens alla hörn. Först ut att välja är Chicago och det finns inget annat än att de väljer virtuosen från North Vancouver i Kanada.

Att Connor Bedard skulle träna med HV 71 gjorde naturligtvis att landets samlade hockeyjournalister surrade till Jönköping likt flugor på jakt efter en sockerbit. Det är ju inte jätteofta som en sådan megatalang finns lättillgänglig på våra breddgrader i en så pass ung ålder.

Även jag fick en pratstund med honom och jag slogs av hur moget, intelligent och artigt grabben betedde sig. Det var som att sitta och prata med en lektor i mikrobiologi istället för en hockeytalang i början av tonåren. Senast häromdagen befann jag mig på en buss med skränande tonårsgrabbar som, milt, uttryckt har en bit kvar till Bedards nivå.

Det hade nog varit svårt för vilken 15-åring som helst att hantera all uppståndelse kring ens person.

Jag kollade även en av träningarna han genomförde med hockeygymnasiet och slogs av att det skiljde åtskilliga nivåer mellan honom och övriga spelare. Då ska ni veta att han inte ens uppnått gymnasieåldern vid den tidpunkten.

Efter mitt möte med Bedard så har jag naturligtvis följt honom lite extra just med anledning av det stora delmålet, nämligen draften i natt. För i hockeyvärlden så är det speciellt att väljas som nummer ett. Så är det bara och när talanger som Bedard dyker upp, så blir det än mer omsusat.

För gemene man som kanske inte riktigt har koll på vad som är realistiska förväntningar på Bedards NHL-karriär så kan jag upplysa om att han bör hamna i samma härad som namnen Connor McDavid i Edmonton och Pittsburghs Sidney Crosby. Ser man till historiken så håller jag Wayne Gretzky och Mario Lemieux som de bästa som någonsin beträtt en NHL-is.

I nivån under placerar jag spelare som Mats Sundin, Peter Forsberg, McDavid, Crosby och väldigt många fler genom åren. Men det är där Bedard lär hamna tillslut.

Som hockeynörd så är det ju såklart extremt häftigt att ha fått stifta bekantskap med det kanadensiska underbarnet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *