Ishockey

Skoglund: Större än 1995: ”En manipulerad Jack Vegas-automat”

Ishockey Det såg totalt nattsvart ut för bara någon månad sedan. Men efter Johan Lindboms och Pelle Gustafssons intåg i HV-båset så har laget stått för en häpnadsväckande uppryckning och frågan är om inte duon ligger bakom den största bragden i klubbens historia.

Per Gustafsson och Johan Lindbom. Foto: Piotr Arvidsson och Henrik Skoglund

Först: Ingenting är på papperet helt klart ännu. Men att Brynäs ska knappa in 16 mål på HV 71 i slutomgången är en utopi.

För det andra. Jag lägger mig platt och erkänner att jag inte trodde ett dugg på den här tränarlösningen som presenterades den 30 januari. Johan Lindbom tog klivet ner från kontoret och Pelle Gustafsson tog klivet från svinkalla Smedjehov in i HV-familjen igen.

Inget ont om duon. Min tveksamhet bestod i att jag mer ser de båda som byggherrar som når resultat över tid. Här behövde HV 71 en akut injektion, och det såg jag inte att det skulle kunna bli.

Men ack vad jag bedrog mig och det är bara att lyfta på hatten för Johan Lindbom, Pelle Gustafsson och såklart även Charles Berglund och målvaktstränaren William Rahm.

Det pratas mycket om, med all rätt, SM-guldet 1995. Ni vet när HV slutade åtta i grundserien men sedan skrällde sig hela vägen till guld. Det var då Pelle Gustafsson växte ut till en gigant i slutspelet och Johan Lindbom fick krydda det med att skjuta klubbens första SM-guld i hamn.

Men jag vill påstå att den här bragden är större. För det första att komma in och vända om en sargad spelartrupp till att bli en synonym till extremt bra självförtroende. Bara det är en bedrift. Nummer två är ju såklart att pressen på både spelare och ledare i HV 71 är enorm. Men att HV 71 varit sargat och pressat är ingenting som märkts av den senaste månaden.

Visst är det vackert att Johan Lindbom nu fick sluta som tränare på topp? Han fick sparken från HV 71 för några år sedan, trots ett SM-guld i närtid. Något jag där och då tyckte var ett felbeslut. Så man kan snacka om revansch när han nu kom tillbaka till bänken och förvandlade laget till en vinstmaskin a´la en manipulerad Jack Vegas-automat.

Men Lindbom i all ära. Frågan är om inte Pelle Gustafsson haft störst del i förvandlingen. Jag tänker på att han varit backansvarig och på kort tid förvandlat den lagdelen från ett gäng nervösa pojkscouter till en bastant försvarslinje. Målvakten Joni Ortio sa det själv i C More-intervjun efter gårdagens match mot Skellefteå: ”Nu har jag bara ett eller två möjliga utfall av en situation att fokusera på. Innan var det flera. Då blir det enklare för mig som målvakt”.

Lindbom ska återgå till att vara klubbdirektör på heltid efter matchen mot Oskarshamn på torsdag. Vad Pelle Gustafsson ska göra står skrivet i stjärnorna, men nog borde han ligga bra till för en fortsättning som backcoach i HV-båset?

Avslutningsvis: Symboliken över HV:s uppryckning i år och guldet 1995 är slående. Hjältar nu som då var Johan Lindbom och Pelle Gustafsson. På vägen fram slog man ut Charles Berglunds Djurgården. I finalen slog man Brynäs som även i år står där som den stora förloraren, kvalklara som de blev under torsdagen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *