Ishockey

Nils ska ta SIS till nya höjder: ”Inget snack”

Ishockey En ny hockeysäsong nalkas och i vinter kommer publiken på Movalla återigen få uppleva den egne produkten Nils Gunnarsson i SIS färger. – Vi satsar på alltrean. Det är inget snack om det, säger han till Skillingaryd.nu.

Nils Gunnarsson är tillbaka i SIS. Foto: Henrik Skoglund

När det för några år sedan stod klart att Skillingaryds IS inte skulle ha något J-20-lag så flyttade Nils Gunnarsson till Dalen.
– Jag kände att jag ville ha ett juniorår till innan jag gick in för att spela med seniorer, berättar han när Skillingaryd.nu träffar honom i cafeterian i ishallen.

Under de tre säsonger 21-åringen varit borta från moderklubben har han bland annat hunnit med att spela några matcher för Malmös J-20-lag. Men den absoluta majoriteten av tiden har han spenderat i Dalens organisation där han de två senaste säsongerna tillhört a-laget som spelar i hockeyettan. Landets tredje högsta division.

Tappade glädjen

I hockeyettan gjorde sig Nils Gunnarsson känd som en hårt arbetande spelare som gav allt när chansen gavs. Samtidigt var han en avig spelare som kunde bjuda på oväntade saker.
– Det försvann lite tycker jag och tillslut vågade jag inte göra någonting. Sedan vad det berodde på vet jag inte, men jag kände att jag tappade det lite och det märker man väl nu i början här i Skillingaryd. Förr kunde man göra nån var och varannat byte, men nu blir det lite mer seniorspel. Det är bra, jag har lärt mig sjukt mycket i Dalen.

I somras bestämde sig Nils Gunnarsson för att vända åter till Skillingaryd.
– Jag kände att det passade bäst, skolan tar mycket tid. Jag tappade lite glädje förra året och jag ville hitta tillbaka till det.

Varför tappade du glädjen?
– Jag vet inte vad det berodde på. Självklart var det kul att spela, men jag tyckte inte att det var lika kul som tidigare år att spela. Varför det blev så vet jag inte, men jag kände att det var dags att hitta på något nytt.

Nils Gunnarsson pluggar till civilekonom på högskolan i Jönköping och han kände att det blev för tidskrävande att kombinera det med hockey på hög nivå.
– Det blir jobbigt med bortamatcher, det tar mycket tid och framförallt energi. Sedan fick jag jobb på Nordea som timanställd och det hade jag inte kunnat ta om jag fortsatt spela i Dalen.

21-åringen berättar att en annan del av beslutet att vända åter till Skillingaryd var att han aldrig varit med och ”kört på riktigt” i SIS a-trupp. Som junior gjorde han 19 matcher för klubben i trean. Nu kommer han tillhöra a-laget ”på riktigt” för första gången. Men är det en nedtrappning på hockeykarriären vi ser?
– Alltså, man vet ju aldrig. Men jag gör ju det för att jag inte har lika mycket tid och jag tränar inte lika mycket här. Men samtidigt är det sjukt kul att spela, det är mycket roligare nu för man har en större roll, får mer ansvar och får spela mer. Så man vet aldrig, det kan bli att man hittar suget igen… Det går fort i hockey, säger han och ler.

Siktar på alltrean

Skillingaryds IS har fört en relativt anonym tillvaro i division 3 de senaste åren. Men i år finns det fog för optimism. Utöver Nils Gunnarsson så har man bland annat lockat till sig Martin Nilsen som gör comeback och dessutom har backen Max Bergström bestämt sig för en fortsättning.

När intervjun görs den 21 september så har SIS ännu inte förlorat på försäsongen.
– Det har gått bra tycker jag, vi har vunnit alla matcher. Jag tycker vi har spelat bra, men finns mycket att jobba på, men alla jobbar på och vi är fyra kedjor som bara kör. Det är viktigt, man vinner mycket på det i trean, om man kan gnugga på och orka mer än de andra.

Hur har det gått för dig personligen?
– Det har gått helt okej. Det är lite annorlunda hockey. Nu handlar det mer om att ligga rätt och vänta in läget. Jag ska fortsätta gnugga på som i Dalen, men försöka med mer spets och kreativt spel.
– Jag försöker använda min speed och utnyttja det på den här nivån. Man har mycket vunnet då.

Vad kan vi förvänta oss av SIS kommande säsong?
– Jag tror vi blir bra. Det känns som vi har ett bra lag med bra spets och bra bredd. Vi har två bra keeprar (målvakter), men Emil (Karlsson) är riktigt duktig. Han har överraskat på mig.

Nils Gunnarsson kommer med största sannolikhet tillhöra en av de ledande spelarna kommande säsong. Men han är snabb med att poängtera att han måste förtjäna förtroendet. Han tycker också också att truppen innehåller många drivande pjäser.
– Jag tycker det är många som är framåt och tar för sig och det är positivt. Jag tror att det är viktigt i ett lag att alla känner att de kan vara ledande. Man ska inte vara rädd för att ta för sig. Man ska inte bara hänga med vid sidan om. Alla ska vara en del i det.

Har du den känslan här?
– Ja, verkligen

Skillingaryd begår säsongspremiär på söndag när man tar emot Skara på hemmaplan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *