Ishockey

KHL-mästaren hjälper VGIK-konkurrenten

Ishockey I onsdags var Nässjös hockeylag på besök i Värnamo. Den uppmärksamme kunde då notera att den forne storspelaren Mishail Joukov återfanns i bortalagets bås i en ledarroll.

Mishail Joukov Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Till denna säsongen rekryterade Nässjö Sergej Joukov som ny huvudtränare. Något som är mindre känt är att även hans son, Mishail Joukov, klivit in i ledarstaben hos Värnamos seriekonkurrent.

Mishail sågs i unga år som en jättetalang och 2003 draftades han av Edmonton i NHL. Samma år värvades han från Arboga till HV71.

Det blev dock ingen större framgång i Jönköpingslaget och något NHL-.spel blev det inte heller. Men väl en framgångsrik karriär i faderns hemland Ryssland. Redan 2004 flyttade Mishail dit och spelade sedan 14 säsonger i den dåvarande ryska högstaligan och nuvarande KHL.

2006 och 2009 vann han mästerskapet med Kazan och totalt om man bakar samman antalet matcher på toppnivå i Ryssland blev det 566 stycken.

Nu är han assisterande tränare i Nässjö. Ett lag som inför säsongen tippades i botten av division 2-serien, men som än så länge håller motståndarna stången och just nu parkerar de på en femte plats i tabellen.

Joukov den äldre, Sergej, spelade på sin tid närmare 500 matcher i den sovjetiska högstaligan. 1993 kom han till Sverige och efter par säsonger som spelare har han sedan dess verkat som tränare i en rad klubbar i Sverige, bland annat en säsong i Värnamo.

Firma Joukov i Nässjö är faktiskt inte den enda far-och-son-kombinationen i Värnamos serie. I Borås leder Gunnar och Joakim Persson laget. Pappa Gunnar har bland annat coachat som huvudansvarig i SHL och allsvenskan.

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *