Ishockey

Från SIS till Österrike som tränare

Ishockey Henning Solhberg inledde karriären som målvaktstränare i Skillingaryds IS och nu väntar nya äventyr.

Henning Solhberg. Pressbild

– För 48 timmar sedan visste jag varken ut eller in. Men nu är jag här, i ett nytt land, i en ny stad ien ny klubb. Tid för att skapa minnen och erfarenheter, skriver Henning på en social plattform om att han blir målvaktstränare i en österrikisk toppklubb.

Huvudtränare i Graz är den förre Färjestadstränaren Johan Pennerborn.


Läs mer om Henning i en tidigare artikel av Henrik Skoglund nedan.


Från SIS till SHL: ”Bara glada minnen från Skillingaryd”

Han har varit målvaktstränare i både Brynäs och Malmö. Men resan till den högsta nivån i Sverige inleddes faktiskt i Skillingaryd och SIS för Henning Sohlberg.
– Jag har bara glada minnen från Skillingaryd och jag hade fruktansvärt roligt där, berättar han.

Henning Sohlberg tillsammans med målvakten Cristopher Nihlstorp under sin tid i Malmö. Foto: Henrik Skoglund

Tidigare i våras stod det klart att Henning Sohlberg, trots kontrakt en säsong till, inte kommer vara kvar i Brynäs. Gävleklubben ville ha ett annat upplägg på hur målvaktsträningen ska bedrivas i föreningen samt en annan inriktning på målvaktstränarrollen.
– Så som min roll såg ut, så kommer inte rollen se ut framöver och då arbetsbefriade de mig. Jag fick ju inte sparken utan är fortfarande kontrakterad av klubben med full lön, berättar han.

Liten hockeyvärld

Han är fast besluten att jobba som målvaktstränare även nästa säsong.
– Jag är inte intresserad av att gå ett år och inte arbeta. Det ligger inte i min natur att sitta still eller vänta på bättre tider. Jag vill ha ett jobb och arbeta med det jag älskar.

Har du något på gång?
– Nej, ingenting som är nära. Hockeyvärlden är ganska liten, det har kommit lite förfrågningar, tankar och förslag. Men jag sitter i en situation där det måste klaffa med familjelivet också.
– I och med att jag fick lämna så sent som jag fick göra så finns det inga jobb för mig i Sverige, varken i SHL, allsvenskan eller division 1. Så det är mitt, jag vill inte säga problem, men att ta ett jobb utomlands är lite mer komplicerat än att ta ett jobb i Sverige.

Vill bygga långsiktigt

Han stänger inte dörren för ett utlandsjobb.
– Får jag ett intressant förslag där allting runt omkring löser sig så är jag superintresserad. Jag kommer ta ett jobb när det känns rätt, men jag har förmånen att kunna vara lite kräsen. Jag behöver inte slänga mig ut i någonting bara för att ha ett jobb och jag vill inte vara med om detta en gång till, att jag kommer till en förening och så får jag bara jobba i sex månader. För mig är inte det intressant. Jag vill bygga någonting långsiktigt i en klubb.

Merparten av Brynäs matcher säsongen som var togs omhand av stjärnmålvakten Veini Vehviläinen. Men finländaren fick en trög start och det var först en bit in på säsongen som han lyfte sitt spel rejält. Vad använde Henning Sohlberg för mirakelmedicin egentligen?
– Det handlade egentligen om att vara lyhörd för vad han ville egentligen. Han var väldigt tydlig med hur han ville jobba och vad han behövde för att bli bättre. Han styrde sig själv extremt mycket.

Är det inte generellt det målvaktstränarjobbet handlar om, att vara ett bollplank och anpassa er efter den målvakt ni har för stunden?
– Det beror lite på vad för filosofi man har som målvaktstränare, men det är min filosofi att jag vet inte bättre än vad målvakterna gör. Det är de som äger sitt eget spel och det är de som står därute på isen och det är de som får skit och de som får ros.
– Enligt mig så är det upp till mig att försöka anpassa övningar och få målvakterna att må bra i sina egna tankar och hur de vill spela. Det anser jag är mitt jobb.

Den förre HV 71-målvakten Sabina Eriksson tog klubben till SM-final 2017 - med Henning Sohlberg som målvaktstränare. Foto: Henrik Skoglund

Blev målvaktstränare i Skillingaryd

Henning Sohlberg har utöver Skillingaryd även verkat i Dalen, HV 71 dam, Pantern, Malmö och Brynäs. Men allting började alltså som sagt på Movalla. Det var Östen Henriksson som värvade Sohlberg till SIS. Efter en sejour annorstädes återvände målvakten till Skillingaryd, men drabbades av en hjärnskakning och tvingades vila. Peder Juul var tränare i SIS då och han lät Sohlberg vara målvaktstränare istället.
– Då gick jag första utbildningen och jobbade lite som målvaktstränare i Skillingaryd.

Det blev comeback mellan stolparna året efter, men sedan dess har han bara varit målvaktstränare. Han glömmer inte tiden i Skillingaryd.
– Jag trivdes jättebra i Skillingaryd, stort hockeyintresse och härliga människor runt hela föreningen. Jag har bara glada minnen därifrån och jag hade fruktansvärt roligt där. Några grabbar som jag fortfarande har kontakt med och följer på Instagram och skriver med någongång ibland.

Han följer också lagets öden och äventyr under säsongerna.
– Jag har dem inlagda på den där svenska hockey-appen så jag kan se deras resultat och vilka målvakter som är där.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *