Ishockey

Förslaget: Förbjud ryska spelare i Sverige

Ishockey Värnamo GIK:s divisionskollega Tyringe vill i en skrivelse till det svenska ishockeyförbundet att man inte låter ryska spelare spela i Sverige. Bakgrunden är Rysslands invasion av Ukraina.

Bild från en träningen i Tyringes hemmahall Tyrs Hov. Foto: Pixabay och Henrik Skoglund

Kriget i Ukraina har skapat en sällan skådad protestvåg mot Ryssland. Utöver bland annat kraftfulla ekonomiska sanktioner så har även idrotten markerat. Internationella olympiska kommittén har bland annat rekommenderat alla förbund som står under olympisk flagg att inte välkomna Ryssland i sina tävlingar. Något som bland annat fotbollens och ishockeyns internationella förbund tagit efter och stängt av Ryssland.

I helgen gick den tjeckiske forne stormålvakten i ishockey ut och krävde att NHL skulle bryta alla kontrakt med ryska spelare.

“NHL måste omedelbart bryta alla kontrakt för de ryska spelarna. Idrottare representerar inte bara sig själv och sin klubb, utan även sitt land och dess värderingar och aktioner. Det är ett faktum. Om NHL inte gör det så har de delat ansvar för de döda i Ukraina”, skrev Hasek på Twitter.

Han gick också till stenhård attack mot den ryske NHL-stjärnan Alexander Ovechkin.

Under gårdagen kom NHL med ett uttalande där man fördömde Rysslands invasion. Men man lämnade Haseks krav okommenterat.

Värnamo GIK:s seriekonkurrent Tyringe gick under gårdagen ut med en skrivelse att man vill att det svenska ishockeyförbundet tar en tydlig ställning mot Rysslands invasion av Ukraina genom att inte låta ryska spelare spela i de svenska nationella serierna.

”Ett sådant beslut skulle naturligtvis kunna drabba några enskilda individer på ett personligt plan, men det kan inte jämföras med det fasansfulla som den ukrainska befolkningen nu utsätts för. Ryska spelares kontrakt i svenska klubbar måste i krig kunna hänvisas och avslutas genom force majeure och det anser vi bör göras omgående”, skriver man.

I skrivelsen, som är undertecknad styrelsen i Tyringe, skriver också att man kommer genomföra sina mather. Men under protest.

Skrivelsen i sin helhet

 

Brevet som Tyringe hockeys styrelse skickat till det svenska ishockeyförbundet.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *