Ishockey

Derbyhetta väntar i nervig kvalserie: ”Sista livlinan”

Ishockey Den 25 mars inleds kvalserien för att hålla sig kvar i division 2 för Värnamo GIK. Bland annat väntar nya möten med rivalen Gislaved. För tränaren Alexander Erikssons manskap handlar det om att göra en omstart. – Det är sista livlinan och då är det bara att gasa, säger han.

VGIK-tränaren Alexander Eriksson. Foto: tero och Anette Hedin Väisänen.

Värnamo GIK slutade sjua och näst sist i sin fortsättningsserie. Man brukar säga att tabellen aldrig ljuger. Men kollar man på den underliggande statistiken så är det faktiskt ett mysterium att VGIK tvingas till negativt kvalspel.

De kom fyra gällande måleffektivitet framåt. De kom tvåa gällande att hålla rent bakåt. De vann ligan gällande spel i numerärt överläge och slutade tvåa i tabellen för spel i numerärt underläge.
– Man säger att statistiken aldrig ljuger. Men på något sätt så gör den det. Vi är i topp på precis allt. Men tittar du på tabellen så är vi näst sist. Så det är lite skevt måste jag säga, men det är den bittra sanningen, berättar VGIK-tränaren Alexander Eriksson.

Brister i fem-mot-fem-spelet

Intervjun med Eriksson gjordes efter onsdagens match mot Olofström. Redan där och då stod det klart att VGIK kommer få kvala sig kvar.
– Ska man slå ihop det någonstans så är det att vi för dåliga på att göra mål i spelet fem mot fem. Där är vi inte tillräckligt angelägna om att skita ner oss. Vi kastar inte desperat puckar till mål och vi är inte tillräckligt desperata på att hugga in puckar framför mål och få lite stryk. Utan vi tar alldeles för få skott och vi är inte tillräckligt desperata och heta i ytan framför mål, säger Eriksson.

Hur ska ni göra för att ändra på detta?
– Vi kommer ta en del ledigt i veckan för att rensa hjärnan lite, få tillbaka energi och motivation. Någonstans göra ett avstamp och börja om på ny kula. Det blir en helt ny serie med delvis nya lag.
– Det handlar någonstans om att ingjuta mod. Vi gör det bra på träningarna, det handlar om att polletten ska falla ner till matcher också. Det är mycket mentalt. Har det väl gått i baklås så är det svårt för spelarna att låsa upp det.

Hur är känslan inför kvalet?
– Det är sista livlinan och då är det bara att gasa.

Får möta förra allsvenska laget?

Som sagt så gjordes intervjun med Eriksson när serien ännu inte var färdigspelad. Nu är det klart vilka VGIK kommer att möta i kvalet. Det blir Gislaved och Olofström. Sedan talar mycket för att det även blir Pantern och Halmstad. Detta enligt uppgifter till Värnamo.nu

Det sjätte laget som ska in i den sex lag starka serien blir en av vinnarna från playoff i division 3. Skulle Skillingaryd vinna sin matchserie där så talar mycket för att det blir de som placeras in i serien.

Men det blir alltså derbymöten mot Gislaved och dessutom kommer det förra allsvenska laget Pantern på besök. Pantern som för nivån har ett namnkunnigt lag.

Endast vinnaren av serien kommer att spela i division 2 nästa säsong. Kvalserien inleds 25 mars och pågår fram till 17 april.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *