Ishockey

Beskedet: Tacklingar införs i damhockeyn

Ishockey Tidigare har det inte varit tillåtet för damhockeyspelare att tacklas. Men nu drar svenska ishockeyförbundet igång ett pilotprojekt där tacklingar kommer testas i de två högsta ligorna, SDHL och damettan. Detta berättar man i ett pressmeddelande.

Genrebild

Testet kommer att genomföras under den kommande säsongen i de två högsta serierna och det kommer bli samma tacklingsregler som finns på herrsidan. Däremot kommer tacklingar på öppen is, även kallade nord-syd-tacklingar inte att tillåtas.
– Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget, säger förbundets Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Pilotprojektet är också ett led i att få svensk damhockey att närma sig toppen av den internationella hockeyn igen.
– Jag tycker att det handlar om en naturlig tävling i spelet. Med puck ska du, med blicken uppe, skydda den och dig själv för att vinna tid och yta offensivt. Utan puck vill du minimera tid och yta för att så snabbt som möjligt återta pucken. Vi tränare utbildar sedan länge i ”blad mot puck – kropp mot kropp” och jag tror att denna förändring kommer att gynna det kreativa spelet eftersom det ställs högre krav på aktionssnabbhet, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *