Ironman

Järnmannen från Vaggeryd ska tävla i VM

Ironman Om nästan exakt ett år reser Vaggerydsbon Björn Fredriksson till USA för att tävla i ironman-VM. Ett mästerskap han först inte visste att han kvalificerat sig till. – Jag hade mest tränat och tävlat för att jag tycker att det är roligt, berättar 47-åringen för Skillingaryd.nu.

Björn Fredriksson ska tävla i ironman-VM. Foto: Henrik Skoglund och Pixabay

I slutet av oktober 2022 avgörs ironman-VM i St.George, Utah, USA. Björn Fredriksson kvalificerade sig till mästerskapet via sin femteplats i ironmantävlingen i Jönköping som avgjordes i september.
– Jag visste inte att jag hade fått en kvalplats. Jag hade ingen fokus eller koll på det riktigt, utan jag har mest tränat och tävlat för att jag tycker att det är roligt, berättar han.

Det var först på vägen hem från tävlingen som han upptäckte att de fyra främsta var kvalificerade för VM. Ett återbud från de över honom i resultatlistan skulle innebära att han var klar. Återbudet kom också, då ettan i Jönköping redan var kvalificerad till VM på annat sätt.
– Man måste vara på plats under prisceremonin för att tacka ja till sin plats. Vi åkte tillbaka hem till Vaggeryd efter tävlingen, men sedan åkte vi in till Jönköping på kvällen. När namnet blir uppropat så är man tvungen att tacka ja till sin plats.

Vilka tankar går genom huvudet? VM är ju ändå en stor grej.
– Jag hade nog svårt att ta in det i början. Det dröjde nog ett tag innan man förstod att det var så stort som det ändå är. Man fick säga det rätt många gånger för att få in det, så att säga.

Cykeln närmast är den cykel Björn Fredriksson använder i samband med tävling. I hemmagymmet kan han med teknikens hjälp mata in träningsprogrammet direkt i cykeln. Foto: Henrik Skoglund

Björn Fredriksson tävlar i klassen 45-49 år och det är en halv ironman som han ska VM-tävla i. Det innebär 1 900 meter simning, 90 kilometer cykling och sedan ett halvmaraton.

Hur kommer det sig att du började med det här?
– Jag har hållit på med idrott och träning i hela mitt liv och det har varit de här klassikerna, Vasaloppet, Vätternrundan och de här bitarna man kört. Jag ville ha en större utmaning helt enkelt och då fick jag nys om triathlon och ironman. Det är 20 år sedan nu.

Hur har omgivningens reaktioner varit?
– Jag har varit rätt anonym med detta, jag har inte pratat så mycket om det. De närmaste vet ju om det så klart och de tycker att det ska bli jättekul.

Det är första gången Björn Fredriksson tävlar i VM och han säger att det är svårt att veta riktigt vilka mål och förväntningar han kan ha resultatmässigt. Utöver VM ska han även tävla i ironman-tävlingarna i Jönköping och Kalmar nästa år.
– Det är jättesvårt att säga. Det ligger vid en tid på året som man normalt sett vilar. Som nu exempelvis, så är det väldigt lugn träning med bara ett par pass i veckan, så det finns många utmaningar med det nästa år. Dels att man får en lång säsong, så att man måste ha ett speciellt upplägg. Sedan kommer man från ett kallt Sverige ner dit där det är mellan 25 till 30 grader och väldigt, väldigt kuperad terräng. Man vill vara i bra form, men kanske inte ha för stora förväntningar.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *