Hästsport

Rekordmånga startande i dressyrfestival: ”Avsevärd ökning”

Hästsport Mer än 300 starter betyder tävling från morgon till kväll i tre dagar när Värnamobygdens Ryttarförening arrangerar Värnamo Dressyrfestival nästa helg.

Mer än 300 starter betyder tävling från morgon till kväll i tre dagar när Värnamobygdens Ryttarförening arrangerar Värnamo Dressyrfestival på utebanan i Sörsjö nästa helg. Arkivbild.

Det är femte gången som Värnamo Dressyrfestival anordnas. Det tidigare rekordet har legat på drygt 200 starter, så ökningen är avsevärd. Detta även mot bakgrund av att tävlandet minskat i landet sedan pandemin och att det är få dressyrtävlingar som varit i närheten av 300 starter hittills i år.

Klasserna går från Lätt B till Intermediaire II. Den senare räknas som svår dressyrklass, snäppet under de internationella mästerskapsklasserna i Grand Prix.

Stora startfält i förhållande till andra tävlingsplatser har också hopptävlingarna haft, som ordnats i Värnamo under maj månad, och en orsak till dragningskraften anses den fina anläggningen vara. Värnamobygdens Ryttarförening håller till i Sörsjö i Värnamos utkant. Här har föreningen och kommunen satsat på en så kallad ebb- och flodbana, där sanden håller lagom fuktighet genom att vattnet från sjön intill pumpas runt i ett kapillärsystem. På så sätt dammar inte sanden och underlaget kan klara även kraftiga regnskurar när vattnet pumpas ut.

– Och sen är det ju så vackert här, med sjön som bakgrund till tävlingsbanorna! Det betyder nog faktiskt en del, både för oss och för dem som kommer hit, säger Anna Mattsson, en av tävlingsledarna för Värnamo Dressyrfestival.

En fin miljö innebär också att det är roligt för funktionärerna att hjälpa till att ordna tävlingar. Utan funktionärer som jobbar ideellt blir det inga ryttartävlingar, och under tre dagar är många medlemmar igång för att tävlingarna ska flyta, med starter på två parallella banor, servering, uppstallning av tävlande hästar och parkering med och utan övernattande ryttare.

Någon kalkyl för de samhällsekonomiska effekterna av en ryttartävling hos en ridklubb är inte gjord, men för den lokala besöksnäringen betyder en tävling ett tillskott för såväl hotell som restauranger och livsmedelsbutiker.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *