Hästsport

Hemmaryttarna Mira och Ellis tog vinster i ponnyhoppningen

Hästsport Värnamoryttare lyckades på hemmaplan.

Bilder: Privat

Ellis Ekholm och Lofty Hopsy Daisy vann klassen lätt B, 2* och kom tvåa i lätt B, 2*.  [1/3]

Mira Oksanen och Amazing Grey vann klassen lätt A, 3* och kom trea i klassen lätt A, 3*.  [2/3]

Värnamobygdens Ryttareförenings division 1-lag i ponnyallsvenskan. Från vänster: Ellis Ekholm, Milwa Stensson, Cornelia Andersson och Agnes Berggren.  [3/3]

Under helgen har stora ponnytävlingar ägt rum hos Värnamobygdens Ryttarförening invid Sörsjön. Flera av Sveriges elitryttare på ponny var på plats och tävlade på den fina utebanan. Några av banorna var mycket utmanande då det bland annat var klasser som är de högsta som ponnyryttare kan tävla i, nämligen medelsvår A som för den högsta ponnyn, D-ponny, ligger på 1,30 meter. Ponnyryttare får vara max 20 år gamla så det är en prestation att komma upp i de höjderna i så unga år.

Under de tre tävlingsdagarna kom över 300 ekipage till start fördelade på 130 ryttare och 160 ponnys, varav många ponnyer övernattade i de tillfälligt uppställda uteboxarna.

För hemmaryttarna kan tävlingen sammanfattas med att Mira Oksanen och Ellis Ekholm vann varsin klass med sina D-ponnys och kom även trea och tvåa i andra klasser.

Även finalen i ponnyallsvenskans division 1-hoppning ägde rum under helgens tävling. Värnamobygdens Ryttarförening har deltagit med ett lag under vårens tre tävlingsomgångar. Lagdeltagarna har varit Ellis Ekholm, Milwa Stensson, Cornelia Andersson, Agnes Berggren och Mira Oksanen. Lagledaren Maria Hagstrand sammanfattar lagets insats:

– Tjejerna har kämpat på bra under vårens deltävlingar. Vi har tränat ihop och haft roligt. Nästa år tar vi nya tag och hoppas på placering.

– Växjöortens Fältrittklubb hade ett starkt lag och tog hem vinsten i ponnyallsvenskans division 1-hoppning i år.

Tävlingsledarna Carina Manestam och Katarina Krantz-Kinell är stolta att kunna arrangera tävlingar på denna höga nivå:

– Det är inte många klubbar som klarar att arrangera tävlingar på dessa höjder för ponny. Nu var det andra året vi arrangerade denna tävling.

– Det har varit många olika tävlingsklasser som ägt rum under helgen. SM i inverkansridning, kval till Falsterbo Horseshow samt laghoppning i ponnyallsvenskans division 1 i Småland.

– Vi har även haft så kallade ”Children-klasser” där ungdomar mellan 12 till 14 år tävlar på storhästar.

Vinsten i helgens absolut högsta klass, medelsvår A togs hem av Amanda Eliasson från Vetlandaortens Ryttarförening i klassen för C-ponny och av Lovisa Gelin från Jump Club Ridsportförening i klassen för D-ponny.