Hästsport

Efterlängtad tävling nästan fullbokad på ett dygn

Hästsport Att många ryttare är tävlingssugna nu när alla vårens tävlingar har varit inställda på grund av coronapandemin märktes när Värnamobygdens Ryttarförening, VBR, bestämde sig för att arrangera tävling.

Emelie Hellström på Stellan Kan. Arkivbild

Svenska Ridsportsförbundet tog nyligen ett nytt beslut som innebär att från och med den 1 juni får tävlingar arrangeras för ungdomar upp till 18 år om arrangören följer vissa givna riktlinjer.
VBR ansökte då direkt om tillstånd att få vara arrangör.

Sagt och gjort så den 12–13 juni blir det tvådagarstävling för ponny och storhäst på utebanan på VBR:s anläggning på Sörsjö. Anmälan släpptes för cirka två veckor sedan och flera klasser blev fullbokade redan samma dag och många har redan nu anmält sig på reservplats. Närmare 300 starter är hittills anmälda.

För ponny blir det ända upp till den allra svåraste klassen som en ponny får tävla på, nämligen Nationell Medelsvår A som innebär 1.30 meter för en D-ponny. För storhäst så är den högsta klassen 1.25 meter.

– Det har märkts att det är ett stort sug efter att få tävla och vi är den enda föreningen i Småland som ordnar tävlingar på denna höga nivån, berättar Carina Manestam som är tävlingsledare.

Men arrangörerna har stora krav på sig nu under den pågående pandemin så det är utmanande att anordna tävlingar i dessa tider. Bland annat så är det bara ekipage i Småland som får anmäla sig och arrangören måste se till att alla ekipage lämnar anläggningen när klassen är slut för att inte riskera att det befinner sig fler personer än tillåtet på tävlingsplatsen. De tävlande får inte heller ha med sig mer än en anhörig som är med och hjälper till. Dessutom får det inte vara någon publik på tävlingen.

– Även om det är utmanande att arrangera tävlingen så känns det riktigt roligt att äntligen få arrangera tävlingar för ryttarna. Vi har ju dessvärre fått ställa in alla tävlingarna som skulle ha arrangerats i vår så att vi får arrangera denna nu känns toppen, avslutar Carina.

Prisutdelning med bland andra Claudia Görpert. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *