Friidrott

Topptränaren lämnar

Friidrott Vésteinn Hafsteinsson från Växjö avslutar sin tränarkarriär och slutar även på SOK.

Vésteinn Hafsteinsson. Pressbild från SOK

Efter en fantastisk karriär som kasttränare går han vidare mot nya utmaningar på Island, samtidigt som hans svenska supertrio – Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos – hittar nya träningsupplägg.

På en presskonferens under lördagen meddelar Vésteinn Hafsteinsson att hans engagemang inom svensk friidrott upphör. En 25-årig karriär som kasttränare är över och han lämnar även sin tjänst som högpresterande sportchef på SOK,  Sveriges Olympiska Kommitté.

Tillsammans med hustrun Anna flyttar Vésteinn till Island där han har fått ett nytt uppdrag som prestationsdirektör för Islands Idrotts- och Olympiaförbund. 62-åringen har erbjudits ett femårskontrakt och en annan sorts tillvaro.

… Mina aktiva är helt fantastiska och det finns ingen osämja överhuvudtaget bakom beslutet. Men egentligen har det varit på gång ganska länge nu; det är dags att sätta punkt för den här delen av mitt arbetsliv, att prioritera mig själv och familjen, säger Vésteinn.

Daniel Ståhl har sina tankar kring nästa steg, men han känner ingen stress eller oro:

– Nej, tvärtom. Nu när det har sjunkit in känns det mer spännande och roligt. Vésteinn har gjort oss till färdigutbildade elitsoldater. Jag vet exakt hur jag ska kasta, vad jag behöver utveckla och vad jag behöver träna. Nu ska jag för första gången ut och leta tränare och jag är inte ett dugg orolig.

Samtidigt berättar Daniel att det tog en stund att ta in tränarens beslut.

– Det är såklart väldigt tråkigt att Vésteinn lämnar, tanken var att vi skulle satsa tillsammans mot OS i Paris. Men samtidigt är det ändå rätt naturligt; han har jobbat med mig i tolv år och nu har han bestämt sig för att flytta hem till Island och börja på ny kula. När han först berättade det blev jag nästan mållös, men ju mer han pratade om det, desto mer solklart kändes det. Det är jättekul för Vésteinn!

Vad har Vésteinn betytt för dig?

– För mig har han varit nummer ett sedan 1 oktober 2011. Jag har trott på varenda ord han sagt, ända sedan den dagen han sa: ”Du kan bli världsmästare och olympisk mästare. Om du tror på mig så blir du det.”

– Han är lite speciell ändå, inte någon vanlig ”Svensson-tränare”. Han jobbar dygnet runt och tillsammans har vi i Växjö ändrat inställningen till svenskt kast. Det är otroligt häftigt hur han varit med och byggt upp kastcentrat i Växjö tillsammans med Anders Axlid, Agne Bergvall med flera. Det har varit en fantastisk resa.


Pettersson på väg hemåt

För Simon Petterssons del finns redan ett nytt huvudspår, men de första dagarna efter Vésteinns besked var såklart omtumlande även för Sixarbys stolthet.

– Vésteinn har varit pelaren i hela min satsning. Vi har kört ihop i tio år nu och det är han som har gett mig möjligheten att utvecklas till den jag är. Jag är oerhört tacksam för allt jag har fått och det är klart, först blev jag väldigt överraskad när han berättade om sitt beslut. Men nu känns det ändå bra och jag är jätteglad för hans skull, säger Simon, som nu ser ut att flytta från Växjö och hem till Uppland.

– Allt talar för att jag rör mig mot Uppland. Det finns inga garantier i livet, men jag tror att jag har ett bra upplägg på gång och det skulle även kunna bli en kick med något nytt.


Roos coachas av Vésteinn under inomhussäsongen

Fanny Roos från Ryssby utanför Ljungby laddar som bäst för årets första tävling som blir Folksam GP Stockholm Indoor. För hennes del finns en trygghet i att Vésteinn finns vid hennes sida inomhussäsongen ut.

– Jag har haft en väldigt bra utveckling sedan jag började jobba med Vésteinn hösten 2016. Han har lärt mig oerhört mycket och precis som övriga gänget blev jag först ganska chockad när han meddelade att han slutar. Men nu har jag hunnit tänka på det lite och jag förstår honom och tror att det kommer att bli bra.

– Jag har några idéer som jag kollar och bollar lite. Framtiden känns lite oklar, men jag siktar på att ha ett nytt upplägg på plats i början av mars.

Daniel Ståhl. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *