Två mål av Anvegård mot USA

Fotboll Anna Anvegård från Bredaryd fortsätter att leverera och gjorde båda målen när Sverige förlorande mot 2–3 mot USA.

Anna Anvegård. Arkivbild

Det blev en 2–3-förlust i årets sista landskamp för damlandslaget . Världsmästarinnorna från USA gjorde tre mål i första halvlek innan Sverige reducerade två gånger om efter paus – Anna Anvegård dubbel målskytt. Kvitteringen uteblev dock och USA vann matchen i Columbus.

Mötet med USA i Columbus fick en tuff start för svensk del. Precis som i VM-matchen i somras skulle amerikanskorna få utdelning tidigt i matchen. Carli Lloyd var först på bollen på ett fint inspel från vänster och stötte in 1-0 efter fem spelade minuter. En svensk kalldusch på nollgradiga Mapfre Stadium.

• Nära kvittering
Landslaget vann några bollar centralt och satte press på USA. I hög fart kom man runt på högerkanten två gånger om och sökte vassa inspel centralt. Ytterst nära kvittering när en framrusande Lina Hurtig var någon fot ifrån att stöta in kvitteringen.

Sverige spelar upp sig efter målet och spelar stundtals stabil och trygg fotboll trots underläget. Första 25 minuterna är jämna – men plötsligt kommer nästa kalldusch. Två gånger om. Först sätter Christen Press 2–0 innan Carli Lloyd elegant chippar in 3–0. Dubbla mål på tre minuter och 3–0 till USA på resultattavlan. Ett resultat som står sig halvleken ut.

• Gerhardsson kommenterar
– I första halvlek blir vi hårt straffade av ett effektivt USA som gör tre mål på tre chanser. Trots att vi spelar passningsmässigt bra fram till deras straffområde, där vi inte skapar tillräckligt många målchanser, säger förbundskapten Peter Gerhardsson efter match.

USA börjar även den andra halvleken på ett bra sätt och skapar tryck på Sverige med flertalet hörnor och inspel. Sverige har problem att etablera något större eget spel under inledande 20 minuter av halvlek två och får mest fokusera på att försvara sig.

Men efter 30 minuter kom reduceringen. Landslagsdebuterande Hanna Bennison, inbytt bara en kortare stund, chippar elegant fram Nathalie Björn i straffområdet som spelar vidare bollen in mot Anna Anvegård kring straffpunkten. Anvegård vräker sig fram och stöter in 1–3.

Och bara kort därefter kom även 2–3. Sverige känns hetare och ettrigare och på en långboll mot offensivt straffområde når Sofia Jakobsson snyggt in framför amerikanska målvakten och får fram bollen till Anvegård som distinkt hittar nätet.

• Missad straff av USA
Plötsligt känns matchen vidöppen. Kan Sverige komma tillbaka och till och med kvittera? Innan tanken är över har domaren pekat på straffpunkten – i favör USA. Carly Lloyd för hattrick från elva meter men bollen över ribban och fortsatt 3–2.

Några fler mål blir det inte i matchen. Matchen står och väger på slutet utan några riktigt klara chanser. Den stora kvitteringschansen dyker inte upp och det blir förlust i årets sista match. Men skönt i svenska ögon att reducera dubbelt upp till 2–3.

Två spelare fick i matchen debutera i den svenska landslagsdressen. Emma Kullberg och Hanna Bennison noterades för sina första landskamper.

– I andra halvlek är det i stället vi som är effektiva när vi gör våra två mål på två chanser. På så sätt är fotboll inte alltid logiskt. Mål kommer från olika situationer, inte alltid på grund av totaldominans, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Men skönt att det blev match av det igen, att vi fick göra två mål. Det gav oss ändå ett slutresultat som ger oss en möjlighet att tro på att vi kan rubba USA i nästkommande mästerskap. Men det finns saker vi måste göra bättre, helt enkelt.