Fotboll

Trotjänaren: ”Vi har skapat oss ett väldigt bra utgångsläge”

Fotboll Han har varit IFK Värnamo trogen i hela sin karriär och vid 31 årsålder står försvararen Freddy Winsth en seger från allsvenskan. – Det är det som man drömt om och väntat på, säger han till Värnamo.Nu

Freddy Winsth. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Det var 2008 som den då tonårige Freddy Winsth gjorde sina första matcher i Värnamos a-lag. Det har blivit några till sedan dess och numera är 31-åringen lagkapten och veteran i laget som nykomling i serien mycket överraskande leder superettan och som är mycket nära ett allsvenskt avancemang.

Du som är Värnamokille från början, går det sätta ord på hur dina känslor är just nu?
– Det är klart att det är sjukt häftigt, men sen funderar man inte jättemycket på det än eftersom det inte är klart. Men det är klart att det betyder oerhört mycket att bara se över den här säsongen att vi har presterat så pass bra fotboll så vi är med i toppen och faktiskt leder superettan, säger han och fortsätter:
– Det betyder ju allt egentligen, det är det som man drömt om och väntat på, att man ska få en säsong där IFK Värnamo är med i toppen och att man strider för det allsvenska avancemanget. Vilket man kanske inte trodde för något år sedan när man rök ur superettan.

Freddy Winsth var med för tio år sedan när IFK Värnamo senast överraskade fotbolls-Sverige. Då genom att år efter år hänga kvar i superettan. Men gjorde det med en ung och talangfull trupp som utöver honom själv innehöll bland andra Viktor Claesson.
– Det som är likheten från förra gången vi gick upp från division 1 är att man har en väldigt ung trupp och det stämmer ju ganska bra överens med truppen vi har i år i superettan, säger Freddy Winsth och fortsätter:
– Vi har en ung trupp som vill utvecklas och är väldigt träningsvilliga. Det är väl en stor nyckel i att vi kan träna mycket, hålla hög belastning utan att vi får jättemycket skador.

Då var du en ung kille på väg upp, nu är du en av veteranerna. Vad är skillnaden för dig nu?
– Det är jättestor skillnad. Framför allt skulle jag vilja säga att man kan ta på resan på ett annat sätt nu när man blivit lite mer erfaren och glädjas med säsongen, matcherna och stämningen i omklädningsrummet. Det är sånt man blivit lite bättre på ju äldre man blivit.
– När man var lite yngre så tänkte man kanske mest på att utveckla sig själv och såna bitar, men nu ser man ännu mer till laget och kan ju njuta lite mer av det på vägen kanske.

Blir det mycket snack på stan när du träffar folk?
– Det blir en hel del och det är skitkul. Det är alltid roligt så länge det är positiva grejer och det är det ju verkligen nu. Man känner att det är lite fotbollsfeber i stan, det känner man och det är bara roligt. För det är bara positivt snack och alla tycker att det är kul att komma till vallen nu och det är mycket på gång.

På måndag tar Värnamo sig an den första av fyra chanser att säkra den allsvenska platsen. Tre poäng borta mot AFC Eskilstuna och det hela är klart.
– Det är jättespännande givetvis. Sen skiljer det väl sig inte jättemycket på hur man förbereder sig inför match, utan vi har förberett oss bra under hela säsongen inför matcherna. Så det viktigaste blir väl kanske att hålla veckan så normal som möjligt och förbereda sig på samma sätt och veta vad man gör bra och göra det även på måndag.
– Det kommer bli en jättetuff match. AFC är alltid starka däruppe och vi vet att det kommer bli tufft för oss att ta poäng. Det vet vi på förhand, men jag tror vi har goda förutsättningar att nypa poäng.

Spelar ni i allsvenskan 2022?
– Det vet vi inte än. Jag kan inte säga mer än så utan det får vi se efter säsongen, eller tills de matcherna när det utspeglar sig att det är klart. Men vår förhoppning är ju att vi gör det med tanke på den positionen som vi tagit. Sen får vi se vart det leder. Vi har skapat oss ett väldigt bra utgångsläge och det är vi medvetna om. Sen är det fortfarande ett ganska stort jobb kvar som behöver göras och det börjar vi med nu på måndag.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *