Fotboll

Statistik: Så mycket bättre är IFK:s start i år

Fotboll Fyra omgångar har hunnit avverkas av årets allsvenska och rent poängmässigt har IFK Värnamo tagit fyra fler än ifjol. Men det finns även andra områden där de förbättrat sig. – Det är ett kvitto på att vi blivit bättre på den fotboll vi spelar, säger sportchefen Enes Ahmetovic.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

Avsaknaden av egenproducerade mål har varit en liten snackis under säsongsinledningen där IFK på de tre första matcherna stod på två mål, men bägge självmål av motståndarna. När så Oscar Johansson nätade mot AIK i söndags så innebär det målet att IFK har gjort fler mål i år jämfört med fyra omgångar ifjol.

Bollinnehavet har ökat

Den största skillnaden är dock bollinnehavet. Samma tid 2022 så hade IFK Värnamo bollen i snitt 47 procent under matcherna. I år har den siffran rusat iväg till 60. Avslut på mål har gått från 14 till 25, eller 3,5 per match till 6,25.
– Vi har blivit bättre helt enkelt i vårat sätt att spela fotboll och vi är ett av de lagen i Sverige som har en väldigt tydlig identitet i att spela fotboll. Den bygger på att skapa målchanser genom att kontrollerat ta sig fram i banan, berättar Enes Ahmetovic.

Sportchefen fyller även på med en annan statistisk vinkel.
– Vi är det laget som tar oss in mest i motståndarnas tredjedel med bollen under kontroll och vi tar oss in näst flest gånger i motståndarnas straffområde. Detta skapar såklart duktiga förutsättningar för att göra mål.

Om vi tittar på det defensiva så har man även där förbättrat sig. 18 avslut på mål har i år sjunkit till 14.

Känner du att ni är på rätt väg?
– Så är det absolut och det är tack vare hårt jobb från alla parter och inte minst från alla våra spelare, så jag skulle verkligen säga att vi är på rätt väg.

Nästa match för IFK är på lördag då svenska mästarna Häcken står för motståndet på Hisingen i Göteborg. Ifjol vann de den femte omgången hemma mot Degerfors med 2 – 0. Men nu väntar såklart en helt annan utmaning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *