Fotboll

Statistik: Detta krävs för IFK-avancemang

Fotboll Ikväll vankas det stekhett länsderby på Finnvedsvallen när IFK Värnamo tar emot Jönköpings Södra. Inför den drabbningen ger vi er chansen att grotta ner er i lite statistik över vad som krävs för att ta sig till Allsvenskan.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

När kvällens match har slutförts kommer IFK Värnamo ha avverkat två tredjedelar av säsongen och upploppet börjar närma sig med stormsteg. Nu är varje djupledspassning och poäng enormt viktig.

Sedan Superettan startade år 2000 så har det som minst krävts 52 poäng för att ta andraplatsen som ger direktuppflyttning till Allsvenskan. IFK:s snittpoäng just nu ligger på 1,89 poäng per match, vilket skulle ge en slutsumma på 56 eller 57 poäng om genomsnittet hålls i under resterande del av säsongen.

Den slutpoängen har vid 13 av de 21 säsonger som Superettan spelats räckt till en andraplats.

Skulle Värnamo knipa alla tre poängen ikväll mot J-Södra så skaffar man sig en snittpoäng på 1,95 och då håller man ett tempo som ligger på 58 eller 59 poäng när de 30 omgångarna ska summeras. Det har vid 16 tillfällen räckt för en andraplats.

Skulle Värnamo däremot förlora torsdagens match så hamnar de på ett snitt på 1,8 poäng per match och skulle det tempot hålla i sig resten av serien så betyder det en totalpoäng på 54. Det har räckt till en andraplats vid sju tillfällen.

Det är tätt och jämnt i toppen. Om de sju främsta lagen just nu håller i sina poängsnitt så skulle det ge följande sluttabell.

1. Värnamo, 56-57 poäng
2. Helsingborg, 54
3. Trelleborg, 54
4. Landskrona, 51
5. Jönköping, 50
6. Norrby, 49-50
7. Sundsvall, 49

Statistik är en sak. Vi kan vara relativt säkra på att det inte kommer sluta på det här sättet som anges. Just nu ser det ljust ut för IFK att lägga beslag på en av de två främsta platserna.

Men vad krävs då för att ta kvalplatsen i poängväg? Det vill säga tredjeplatsen. I genomsnitt krävs det 52 poäng för nöjet att utmana lag 14 i Allsvenskan i två kvalmatcher.

Den lägsta summan av poäng som krävts är 47 och det var 2010 då Assyriska kom fyra på 46 poäng. Tempot IFK Värnamo håller just nu skulle historiskt sett inneburit att de skulle ha bommat kvalplatsen vid ett enda tillfälle. Det var 2001 när Mjällby tog kvalplatsen på 58 poäng.

Skulle det bli förlust ikväll så skulle Värnamos poängsnitt ändå gett dem ett poängsnitt som grejat kvalplatsen vid 19 av 21 tillfällen.

För att knipa andraplatsen har det genom åren krävts 55 eller 56 poäng. Men då det är så pass jämnt i toppen som det är i år så kommer det troligtvis krävas färre poäng. IFK Värnamo har just nu 36 inspelade pinnar och om historiens makt spelar roll även i år så kommer de behöva 20 poäng till. De har 33 poäng kvar att spela om och av de elva matcher som återstår så bör de vinna minst sex av dessa.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *