Bildspel: Smakstart för Liljan i kvalderbyt

Fotboll FK Liljan missade kontraktet i division 5, men fick chansen att kvala sig kvar. Det började förnämligt bra, vinst i första matchen mot Dannäs/Hånger med hela 6–1 (2–0).

[24/24]

Liljan har haft det jobbigt i femman hela året medan Dannäs/Hånger krigat i toppen av sexan. Liljan förlorade sista seriematchen. D/H vann sina två sista.

Det var historia. I dag var det Liljans match, från start till mål.

Liljan med Gröndals Arena och konstgräs som hemmaplan i dagens kvalderby ägde mycket boll första kvarten. Det var mest spel på D/H:s planhalva.

18 minuter var spelade då en spelare i varje lag var i duell vid straffområdet. Tuff duell, så tuff att D/H-spelaren fick rött kort och Liljan frispark. Den slog Alen Barnjak snyggt i mål.

– Utvisningen förstörde hela matchen, suckade D/H:s tränare Jonas Blomberg, som inte hade någon skojig dag.

– Man är bara besviken. Men, vi jobbade bra trots en man kort men utnyttjade inte våra chanser, tillade Blomberg.

Bättre på att förvalta chanser var Liljan. 2–0 kom bara fyra minuter efter första målet och då blev D/H:s målvakt rundad och Barnjak rullade bollen i mål.

Två mål går att hämta upp, men tre är svårare. 3–0 kom i 56:e minuten, 4–0 i 63:e och då var matchen avgjord. Resten blev en transportsträcka där D/H fick ett tröstmål och Liljan gjorde två mål till.

– Vi hade pratat länge om den här matchen och jag hade en lång lista, säger Liljans tränare Artan Ramosaj.

• Vad stod det på listan?

– Den innehöll uppgifter för varje spelare.

• Gjorde spelarna som du ville?

– Ja, alla skötte sina uppgifter, vi tog vara på chanserna, vi pressade som ett lag och vann en taktisk seger.

Det är inte mycket mer att tillägga, men att Anel Mehmedbegovic i försvaret och Alen Barnjak var planens giganter.

Liljan kan se fram mot nästa kvaluppgift med mersmak, medan det givetvis blir svårare för Dannäs/Hånger att ladda om.

Matchfakta

Kval till div 5, omgång 1

FK Liljan–Dannäs/Hånger

6–1 (2–0)

Mål: 1–0 (19) Alen Barnjak, frispark, 2–0 (23) Alen Barnjak, 3–0 (56) Adnan Muratovic, 4–0 (63) Alem Sorlija, 5–0 (73) Alen Barnjak, 5–1 (86) Milan Gavric, 6–1 (88) Adnan Muratovic.

Avslut i/på mål: 13–4 (5–2).

Avslut utanför/över: 6–3 (3–0).

Hörnor: 6–1 (5–0).

Utvisning: Daniel Ström, D/H (18).

Varningar: D/H: 1, Liljan 0.

Domare: Johannes Gunnarsson, Hamneda.

Publik: cirka 100.