Fotboll

Skoglund: Vilken klubb tar rygg på IFK?

Fotboll IFK Värnamo är i full färd med att kratta manegen – men vilken klubb i närområdet tar chansen att bli det solklara andraalternativet i regionen?

Bilden är ett montage. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen, David Alin och Pixabay

IFK Värnamos sportchef Enes Ahmetovic trycker ofta på vikten av att ”bygga fotbollen i bygden”. Han vill att den ska vara stark och det vill han ju såklart av omtanke och för att han älskar fotboll. Men självklart gagnar det ju också hans klubb i det långa loppet ju fler klubbar i närområdet som spelar på en relativt hög nivå.

Sex kommuner gränsar till Värnamo. Det är Vaggeryd i norr, Gnosjö och Gislaved i väst, Sävsjö i öst samt Ljungby och Alvesta i södergående väderstreck. Den totala folkmängden för dessa sju kommuner är 150 000 invånare.

150 000 invånare, men endast ett enda lag i de fyra högsta divisionerna inom herrarnas seniorfotboll. Det laget är IFK Värnamo som alltså huserar i allsvenskan. Men sedan får vi leta länge för att hitta nästa lag i hierarkin.

Superettan: Inget
Division 1: Inget
Division 2: Inget
Division 3: Gislaveds IS

Letar vi oss ner i division 4 så hittar vi en hel rad klubbar från Värnamo och dess angränsande kommuner. Ännu fler i femman och sexan.

Jag känner att området som dessa sju kommuner utgör definitivt ska ha minst två-tre lag i de tre högsta divisionerna under allsvenskan. Det vill säga från superettan ner till division 2. Jag kan tycka att det vore rimligt med åtminstone ett lag i division 1. Ett lag som blir det självklara alternativet för en lokal ungdomsspelare i IFK som inte riktigt tar plats i a-truppen, men som ändå vill spela seniorfotboll.

Jag vet inte vad det beror att det ser ut som det gör och istället för att fokusera på det negativa så väljer jag att konstatera att det just nu finns världens möjlighet för småklubbarna runt om i och utanför Värnamo: Möjligheten att peka ut riktningen framåt och bli regionens näst bästa lag.

För jag tror nämligen inte att det är en omöjlighet att få upp en eller flera klubbar på en lagom hög nivå inom fem år. Befolkningsunderlaget och starka företag finns i drivor i regionen, så det borde finnas utrymme för en ”push” uppåt.

Men frågan bara vilket eller vilka gäng det blir som tar sig an och dessutom löser utmaningen?

Taggar

Dela


3 reaktioner på Skoglund: Vilken klubb tar rygg på IFK?

Nej det var en märklig utagning mot Mjällby som byta ut backlinjen som är viktigt ha samspelt. Sedan att sätta en back på mittfältet och låta Thern, Bustos och Kenndal sitta på bänken är ju underligt. Testar uppställningar gör man i träningsmatcher inte i seriespel. Eller är det så i IFK som i pojk- och flicklag att alla ska få spela någon match för att de varit duktiga och tränat?

Man kanske ska börja lära sig att leda vårt kära IFK Värnamo först innan man börjar leta lokala plantskolor? Den ledarinsatsen som gjordes mot Mjällby kan Hellberg inte vara så nöjd med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *