Fotboll

Skoglund: Tänk stort, politiker

Fotboll På torsdag tas de inledande besluten i fullmäktige kring en ny fotbollsarena i Värnamo. Även om detaljerna inte kommer avgöras då så är det av största vikt att man redan nu börjar tänka stort. Det får inte bli en halvmesyr.

Foto: David Alin och Pixabay

Jag ska börja med att säga att jag inte kräver att IFK Värnamo ska få en ny arena som ens är i närheten av lika flådig som den på bilden. Men det var den enda passande bilden jag hittade på en modern arena.

Då jag inte kan alla detaljer i fallet så aktar jag mig för att hänga ut kommunen. Men jag hörde för ett tag sedan om en kommun i landet som byggt en ny sporthall där de större föreningarna i trakten skulle hålla till. Vi pratar klubbar på högsta nivå inom sina idrotter.

En stor och generös investering, absolut. Det var bara det att man höll åskådarantalet till ett minimum, plus att man från kommunens sida fullständigt bortsåg från vikten av sponsorytor.

För det är ju så inom den moderna idrotten att arrangemangen har blivit en mötesplats där kontakter inom näringslivet kan knytas och förädlas. Det funkar inte som det gjorde förr att folk gick på match och nöjde sig med en korv med bröd.

Företagare har sett nyttan med att förena nytta med nöje i samband med idrottsarrangemang. Det ska inte vara en blaskig kaffe till affärssamtalet, utan gärna ett glas rött och ett sammanträdesrum att träffas i innan man går ut och sätter sig i logen.

Möjligheterna att träffa affärskontakter i samband med match gör att företagare är villiga att sponsra klubben. Låt oss heller inte glömma att regionen är ytterst företagsrik.

Låt oss leka med tanken att den nya arenan i Värnamo får en publikkapacitet på 6 000. Det låter lagom och bra att börja med. Då är det väldigt viktigt att man från kommunens sida faktiskt tar höjd för möjligheterna att bygga ut.

”Varför det? Det finns inte publikunderlag i Värnamo för mer än 6 000”, säger säkert någon nu.

Absolut, jag köper det. De enda gångerna skylten med ”Slutsålt” lär dyka upp är när storklubbarna kommer på besök. Vi pratar kanske fyra gånger per säsong.

Men hur kommer det se ut om tio år? Jönköpings Södra håller på att haverera fullständigt och riskerar i skrivandets stund att åka ur superettan. Vilket håll är Öster på väg åt? Minns att HV71 länge och väl, och fortfarande, drog mängder med publik långväga ifrån. De var hela länets lag innan Växjö kom upp.

Vad är det som säger att inte IFK Värnamo kan sitta i en liknande situation om 10-15 år?

Sporthallen som jag beskrev i inledningen av denna text går inte att bygga ut. Den kommer för evigt vara begränsad i sitt publikantal och det i kombination med avsaknaden av sponsorytor och loger gör att klubbarna som nyttjar arenan är förhindrade att växa ekonomiskt.

Tänk inte bara fotboll

Det har varit mycket fokus på IFK i denna krönika. Troligtvis kommer det väl bli så att fler lokala fotbollsklubbar kommer få nyttja den nya fotbollsarenan.

Men man bör även tänka större än så. Här har nämligen Värnamo alla tiders möjlighet att sätta sig i regionens förarsäte gällande att bli evenemangsstaden nummer ett. Tänk en magisk sommarkonsert med Lars Winnerbäck eller Gyllene tider på arenan en ljummen sommarkväll.

Eller varför inte slå på riktigt stort och lägga ner kylrör under gräsmattan och ansöka om att arrangera sm-finalen i bandy? En sådan lösning finns bland annat i Oskarshamn där man lirar bandy på fotbollsplanen under vinterhalvåret.

Hur tänker man kring restauranger och barer i och kring arenan? Här finns ju möjligheter att få till ett evenemangsområde utan dess like.

Jag är inte så väl bevandrad i Värnamo. Det ska jag erkänna. Jag vet att denna tanken är helt orealistisk med tanke på förtätningen i Värnamo city, men visst hade det varit drömmen att smälla upp ett fotbollsstadion centralt i staden?

Jag tycker nämligen att det överlag är väldigt tråkigt när idrottsanläggningar av evenemangsformat hamnar i ytterkanterna av städerna. På rak arm kommer jag bara på Göteborg som en stad som lyckats hålla det hela centralt. Jag pratar då om Scandinavium och Gamla Ullevi.

Taggar

10 reaktioner på Skoglund: Tänk stort, politiker

Och så utan löparbanor så publiken kommer nära, wsk får hålla till där dom är.
Ja värnamo kan bli ett nytt hv fast i fotboll.

En ny arena behövs men alltför många arenor har byggts med drömmar om konserter. Malmö stadion eller Guldfågeln arena i Kalmar har knappt haft några arrangemang förutom fotboll och blöder pengar . Kiosk och restauranger är också mycket svåra att få lönsamhet i då arrangemangen är få.

Bygg en ordentlig kompakt arena likt Bravida fast med riktigt hybridgräs. Tele 2 arena och Friends blöder pengar och klubbarna där ska vara glada att de bara hyr då kostnaden är stor för Stockholm stad för tele 2 exempelvis.

Glöm idén på en multiarena utan satsa på en riktig arena för fotboll, gärna med hybridgräs och givetvis utan löparbanor.
Den skall också självklart ligga i anslutning till Ljusseveka och inte uppe vid Värmeverket som är totalt hjärnsläpp.
Bra exempel är hur det ser ut i Uppsala och Sirius hemmaplan samt i Växjö och Öster men kan då byggas en storlek mindre.
JB

En Arena som startar på cirka 6000 åskådare tycker jag låter lagom som du skriver och den ska vara utbyggbar absolut!
Placeringen blir ju lite knivig att lösa och hur mycket mark det gå åt för ett sådant bygge.
Kanske nånstans mellan Norra och södra infarten vid E 4:an. Bra exponeringsläge!
Eller utefter Ljussevekaleden, där finns skogsområden.

Att bygga en arena i Värnamo som tar 6 000 personer låter faktiskt lite oansvarigt. Jag är hur fotbollsintresserad som helst och väldigt glad att Värnamo har tagit sig in i allsvenska finrummet men man bör vara väldigt försiktig med alltför högtflygande arenaplaner.

Jämför gärna med Falkenberg som är en jämnstor stad, med lite liknande grundförutsättningar:

-Man har en välskött ungdomssida, där fem egenfostrade killar nu är utlandsproffs.
-Man är ungefär lika stor stad som Värnamo (inträngt mellan Varberg och Halmstad där Värnamo ligger mellan Växjö och Jönköping) där man aldrig kan bli storebror.
-Man är relativt välskött som förening
-Man har lite mer tradition av att gå på matcher än Värnamo (samt fördelen av att vara en sommarstad, vilket ju är motsatsen till hur det är här) så man lockar ungefär lika mycket publik.

I en stad med väldigt liknande (kanske något bättre) förutsättningar som Värnamo har står det nu en fin arena (5 år gammal), som tar 5 500 personer, med ett lag som ska spela i division 1. Och precis som IFK så är det där en klubb som egentligen gör väldigt mycket rätt, men i bland räcker det inte till när man är liten.
Det är väldigt troligt att Värnamo också kommer att få pendla mellan division ett, superettan och allsvenskan igen under de kommande tio åren, vilket ändå är ett fint utfall för en relativt liten (men väldigt fin) klubb från en relativt liten stad.

Att då ge sig på och bygga något som man verkligen inte har råd med och dessutom inte heller kommer att kunna nyttja till fullo är då inte speciellt klokt. Jämför gärna med det fortfarande okända antalet 100-tals miljoner man lagt på Gummifabriken och dra lärdom av det. Att då bygga ett prestigeprojekt till (som i bästa fall kanske kan sluta på 250 miljoner vilket blir ungefär 7 500 kronor per kommuninvånare) för att kunna ta emot AIK, Malmö, Djurgården, och IFK Göteborg säg 3 av 10 kommande år är ju då inte helt sunt.

Att dessutom tro att mängder med människor skulle komma till Värnamo från Jönköping eller Växjö för att gå på konsert känns ju inte speciellt troligt. Det var väl vad Gummifabriken skulle bidra med?

Helst av allt skulle ingen ny arena alls byggas, då det relativt ofta faktiskt är så att Finnvedsvallen får beröm för att det är en klassisk idrottsplats, som dessutom heter något traditionellt (inte typ Starke Arvid Arena, eller Tele2 Arena). Sedan förstår jag att upprustning givetvis krävs, men gör gärna det då utifrån det befintliga område som faktiskt finns.

Själva framgången för IFK Värnamo har ju varit att man vet vad man är och jobbat hårt och det är ju inte riktigt vad ett prestigearenaprojekt skulle representera. Skulle man klara sig kvar i en allsvenska, om det så är via kval så har man gjort en enorm bragd, även om jag inte tror att gemene man kommer att förstå det. Då är risken att man står där i superettan, med en 250-miljonersarena i en hemmamatch mot AFC Eskilstuna inför kanske 1 200 personer. Då gör jag hellre det på Finnvedsvallen faktiskt.

En viss skillnad, mellan Varberg i norr och Helsingborg i söder är det inte mycket längre än mellan Värnamo och Jönköping, Växjö och på den sträckan har vi fyra lag, Varberg, Falkenberg, Halmstad och Helsingborg.
Det vore en sak om Jönköping, Vaggeryd, Skillingaryd och Värnamo hade lika bra lag.

Och Gummifabriken fyller ju Värnamoborna gång på gång, då den lokalen bara rymmer cirka 400.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *