Fotboll

Skoglund: Så ska IFK lösa arenakrisen

Fotboll Länets för närvarande två främsta fotbollsklubbar befinner sig i diverse kriser av skilda slag. IFK Värnamo har ingen godkänd arena och Jönköpings Södra blöder ekonomiskt. Lösningen: Köp Stadsparksvallen och flytta den till Värnamo.

J-Södra har stått för ett smärre ras de senaste åren och har gått från en allsvensk position till att just nu ligga på en nedflyttningsplats till division 2. Samtidigt står de med en arena i toppskick som håller godkänd allsvensk standard. Men den har man knappast nytta av om det blir division 2-spel nästa säsong.

En nyrenoverad kommunal arena som där och då enligt Jönköpings Södra var helt avgörande för deras framtid. Trots att man fick den så tvivlar jag på att det var ett ras genom seriesystemet man syftade på när man pratade om ”Helt avgörande för framtiden”.

Känner ni igen tonen och argumenten? Exakt samma saker förs nu fram i Värnamo där stadens fotbollsstolthet IFK stått för samma resa som Jönköpings Södra, fast åt andra hållet och man gör just nu sin tredje raka säsong i allsvenskan.

Då Jönköping är min hemmaplan sedan barnsben och Värnamo numera är min arbetsort så tycker jag att jag med fog kan jämföra tongångarna från då från J-Södra och tongångarna från nu med IFK. Sett till helheten så är min analys att IFK har något hållbart på gång. Något som över tid kan växa sig än starkare och större.

Men. Rent krasst så är det som så att fotbollsförbundets regler tvingar fram det faktum att en ny arena faktiskt är avgörande för IFK:s allsvenska framtid. Vi ska inte fördjupa oss i det, utan istället utveckla min idé som jag kom på häromdagen.

A-lagen som nyttjar Stadsparksvallen är Jönköpings Södra i division 1 och Mariebos damer i division 2. För Finnvedsvallen gäller IFK:s herrar i allsvenskan och damerna i division 1. Varför köper inte Värnamo kommun helt enkelt Stadsparksvallen av sin motsvarighet i det vita pampiga huset i Jönköping?

Arenan är klar, gräset är grönt. Montera ner del för del, frakta på lastbilar längs med E4:an och bygg upp den igen på samma ställe som Finnvedsvallen står idag. Här kan det ju förvisso tillkomma problem i form av att det i Jönköping kanske finns skalbaggar eller andra insekter som inte skulle kunna överleva i Värnamos karga klimat. Om de nu skulle råka åka med i flyttlasset.

Jag inser ju också att miljön i vattenskyddsområdet Finnvedsvallen befinner sig i skulle kunna förgöra gräsmattan på nolltid. Men det kan vara värt att göra en chansning i detta läge.

Vad kommunerna skulle ha för ekonomisk uppgörelse kring detta har jag ingen uppfattning om, men då J-Södra tjatade sig till en modern arena en gång i tiden så kan jag tycka att kommunen borde skicka till dem en slant för att rädda klubben från ekonomiskt förfall. Som tack för att de aldrig gav sig, vilket då lade grunden till min tänkta superaffär kommunerna emellan.

Till sist: Denna text kan på sina ställen innehålla spår av ironi och sarkasm. Viktigt att veta innan du som läser kastar dig på tangentbordet och kommenterar.

Foto: Henrik Skoglund och David Alin

Taggar

Dela


2 reaktioner på Skoglund: Så ska IFK lösa arenakrisen

Kanonbra idé, passa samtidigt på att avskeda alla nuvarande inblandade tjänstemän från Värnamo kommun och anställ de som har ansvaret i Jönköpings kommun.
OBS! Detta inslag är inte ironiskt utan bygger på fakta.

Låter som en sund tanke (oavsett om ironi eller inte) och definitivt att IFK och Värnamo kommun borde kolla på det förslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *