Fotboll

Skoglund: Känner ni doften? Det luktar tre poäng

Fotboll Efter två starka hemmamatcher – men mager poängutdelning – vågar jag slå fast att chansen till den historiska första allsvenska trepoängaren i allra högsta grad lever för IFK Värnamo idag när Degerfors kommer på besök.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin

Jag skulle säga att säsongens hittills viktigaste vecka väntar för IFK Värnamo när man dels idag tar sig an nollpoängaren Degerfors och nästa måndag åker till Norrköping för IFK-derby. Östgötarna har inlett oväntat svagt med bara en poäng på fyra matcher. Nu har man förvisso haft både Djurgården och AIK borta. Men ändå.

Vi är dock inte där än. Först ska Kim Hellbergs manskap ta sig an Degerfors hemma på Finnvedsvallen och jag vet inte riktigt med er, men jag känner att luktar tre poäng nu. Inte bara luktar, det rentav stinker.

Varför då?

Dels aspekten med hemmaplan. Man förlorade bara två matcher av 15 matcher på Finnvedsvallen ifjol och i förfjol blev det exakt samma facit i division 1 södra. Det är faktiskt lite kul att man under båda säsongerna har tabellraden 11-2-2 (vinst-oavgjord-förlust) på hemmaplan.

Lägg därtill årets två oavgjorda och man har bara inkasserat fyra förluster på de 32 senaste hemmamatcherna. Man är trygga på hemmaplan.

Men även spelet de visat upp talar för att trepoängaren kan komma idag. Man försöker vara offensiva, kreativa och spelar med en hög energinivå. Hur tacklar ett förmodat ängsligt Degerfors detta?

Värmlänningarna släpper till väldigt många avslut mot det egna målet, framförallt på bortaplan, och man får tacka målvakten Alfie Whiteman för att det ”bara” blivit åtta insläppta mål hittills.

Faktum är att om man kollar på statistiken rörande förväntade mål bakåt så leder Degerfors den mindre smickrade statistiken.

Dock ska vi komma ihåg att de definitivt inte är oävna framåt. Men där kan IFK Värnamo stoltsera med att de är väldigt täta bakåt. Om man undantar de tre mål som de släppte på tio minuter i Elfsborgsmatchen så har de bara släppt in tre mål och på hemmaplan inget.

Fortsätter IFK på det sätt de gjort hittills så har jag svårt att se hur Degerfors ska kunna stoppa dem.

Kim Hellberg höll inte med mig när jag pratade med honom tidigare idag. Men jag känner att de här två kommande matcherna på något sätt kan definiera säsongen, sätta prägeln. Noll, en eller två poäng och man är troligtvis fortsatt ett botten tre-lag när en femtedel av säsongen avverkats.

Däremot fyra eller sex poäng och man kan sluta snegla mot botten och istället titta mot mitten av tabellen.

Vad jag tror?

Jag tror på tre poäng idag. Det hänger i luften. Nästa måndag tror jag på 1 – 1 i Norrköping och fyra oerhört viktiga poäng in på kontot.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *