Fotboll

Skoglund: IFK kan planera för allsvenskan 2023

Fotboll Tabellen torde vara en trevlig läsning för alla IFK-anhängare och går vi tillbaka historiskt så märker man rätt snabbt att det mer eller mindre är en omöjlighet för IFK Värnamo att inte säkra kontraktet för spel i nästa års allsvenska.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin

Jag har varit med i några år nu inom sportjournalistiken och jag vet att det finns inget som får det att vända sig så mycket i magen på sportchefer och tränare som när journalister deklarerar att något är klart innan det egentligen är klart.

Men tyvärr herrar Ahmetovic, Hellberg och Thern. Det här ska ni bara inte kunna bomma.

Allsvenskan är inne på sin 15:e säsong i nuvarande form, det vill säga med 16 lag och 30 matcher. IFK Värnamo har till dags dato skramlat ihop 31 poäng. I alla tidigare 14 versioner av serien så har det räckt till minst en kvalplats. Vid elva av 14 tillfällen har det även räckt till att undvika kvalplatsen.

Den negative kan ju förvisso se det som att det fortfarande är 21 procents risk för kval. Men då kan jag lugna er med att det är fyra lag som på sex matcher måste klättra förbi Värnamo. Degerfors som just nu innehar kvalplatsen måste ta minst tre segrar till plus två oavgjorda. De har hittills vunnit fem och kryssat vid sex tillfällen. Jag kan inte riktigt se hur de ska kunna sprattla till under den sista femtedelen av ligaspelet och ta elva poäng fler än IFK.

Ett annat trumfkort som IFK sitter på är att Marcus Antonsson hastigt och lustigt har en reell chans att vinna skytteligan. Häckens Alexander Jeremejeff har svalnat av fullständigt och det försprång han hade för bara någon månad sedan har nu krympt till ynka tre mål.

Jag intervjuade själv Antonsson för lite mindre än en månad sedan, då var avståndet sex mål.
– Det är väl klart att när man är i bra form och känner sig nöjd så strävar man alltid efter mer och ingen kommer ihåg en tvåa, sa han och skrattade innan han fortsatte.
– Det är en kul grej som jag tycker man kan sträva efter. Man vill alltid vara bäst och stå högst upp. Sex måls marginal och nio matcher kvar, det är klart att han (Jeremejeff) är solklar favorit till den titeln med det försprånget.

Det avståndet är alltså krympt till tre mål.

Avslutningsvis: Snittpoängen för att undvika direkt nedflyttning de 14 tidigare säsongerna är 25,4. För att undvika kval är snittet 29,2.

Taggar

5 reaktioner på Skoglund: IFK kan planera för allsvenskan 2023

nja……lite tidigt ja.
Tror inte det blir lätt för Degen att vinna hemma mot hårt pressade Sirius.
räknar med X där.
Sedan har Degen Elfsborg borta…….där vinner ett jagande och form toppat Elfsborg.
tror på lika poäng utdelning för IFK
inte rimligt att vi orkar ståemot Mff i 90min
tror sedan vi är glada för en pinne mot ett väldigt spelskickligt och bra Kalmar.
Så en pinne var för IFK och Degen gör 32 poäng mot 22 och då bara 4 omg kvar…..

Hej, bra analys, du hade rätt idag. Hoppas det fortsätter som du tippat nästa match mot Elfsborg. Hälsningar Christian

Hej Henrik, räkna inte bort Degerfors. Dom vann senast mot Dif övertygade. Obesegrade 5 senaste, 1,8 poäng i snitt på dom matcherna. 10.8 poäng till med det snittet, och ifk ska möta Degerfors borta dessutom. Värnamo har kvar dessa möta som blev 1 poäng totalt i våras: Malmö, Göteborg, Norrköping, Kalmar, mycket svåra motståndare. Hoppas vi tar någon poäng mot dom annars kan det bli svettigt mot slutet.

Kalmar har enbart 3 segrar på bortaplan. Norrköping har också enbart 3 segrar på bortaplan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *