Fotboll

Skoglund: Håll snattran, följ reglerna och sluta böla

Fotboll Fotbollslaget Slätthög hoppar av division 4-fotbollen. Anledningen till detta säger man beror på Smålandspostens granskning av de brasilianska spelare man använt sig av – ”Följ reglerna och sluta gnäll”, menar Henrik Skoglund.

Foto: Per Bunnstad och David Alin

För att försöka göra en komplicerad historia relativt enkel att förstå så använde sig fotbollsklubben Slätthögs BoIF av inte mindre än 18 brasilianska spelare under fjolåret. Men att använda sig av icke EU-spelare låter sig inte göras hursomhelst.

Kruxet är nämligen att ett division 4-lag inte får använda sig av icke EU-spelare om de inte är i landet av någon annan anledning än för att spela fotboll. Det finns exempel på klubbar som har plockat hit spelare för att exempelvis studera svenska som huvudsyssla, då är det helt okej att även låta dem spela fotboll.

Bodde i klubbstugan

Men Slätthög har inte kunnat visa upp någon specifik annan anledning till varför deras brasilianska spelare varit här. Smålandsposten har gjort en diger granskning av ärendet och av det lilla jag läst av det så verkar representanter för klubben fly de frågor de får av tidningen. Man hävdar att spelarna varit här som turister, och att det då ska vara okej för dem att spela fotboll.

Gentilt nog så har klubben låtit ”turisterna” bo i klubbstugan. Smålands fotbollsförbunds disciplinnämnd verkar inte heller gå på klubbens linje och bestraffade dem med böter på 15 000. Slätthögs drag var att helt sonika dra sig ur seriespelet som för deras del var tänkt att dra igång idag.

I en intervju med P4 Kronoberg rasar klubbens ordförande Per Larsson-Hagenslätt mot Smålandspostens granskning och skyller klubbens avhopp helt på tidningen.
– Det är på grund av deras hetsjakt, säger han.

Kristina Bingström är chefredaktör för Smålandsposten och hon berättar för radion att Slätthög inte är den enda klubben att bli granskad. I tidningen står det dessutom att läsa att det hela började som en granskning av fotbollens affärer på lägre nivå, och att man i samband med detta fick tips om Slätthög och deras brasilianska koloni.

Hänvisar till spelarbrist

Regeln om att klubbar på lägre nivå inte får använda sig av icke EU-spelare har kommit till för att skydda spelarna och hindra dem från att bli utnyttjade. Det måste helt enkelt finnas en annan anledning än själva fotbollspelandet till att de befinner sig i landet. En mycket bra regel tycker jag.

Klubben hänvisar till svårigheterna med spelarbrist och jag kan definitivt köpa att man väljer det här spåret som man gjort. Klubben, milen från Värnamo kommun, har stolta anor och eldsjälarna gör naturligtvis allt för att klubben ska leva vidare. Jag har full förståelse för det.

Men. Ska man som fotbollsklubb inte tåla att bli granskad? Oavsett vilken nivå i seriesystemet man än tillhör så ska man väl ändå följa de regler som finns? Slätthög borde ju insett att man verkat i en gråzon här och sett till att man hade på fötterna redan innan Smålandsposten satte igång med sin granskning.

Trött på mentaliteten

Jag tror naturligtvis inte att Slätthögs BoIF haft något ont uppsåt med sin brasilianska satsning. Men de drar ett löjets skimmer över sig själva när man går ut och dundrar över att media gör sitt jobb.

Just mentaliteten att ”Buhu, vi är en liten klubb och måste få göra vad vi vill för att överleva utan att någon granskar oss” irriterar mig sanslöst mycket. Slätthög är definitivt inte ensamma om att använda sig av den retoriken. Tro mig.

Till saken hör också att Slätthög inte informerade räddningstjänsten om att de hade spelare boendes i klubbstugan. Samma klubbstuga som man försökte hyra ut till turister via en annons som man sedermera drog tillbaka sedan Smålandsposten börjat ställa frågor.

Man kan ju lite slarvigt tycka att myndigheter borde ha överseende med att hårt kämpande ideella föreningar ibland tänjer på gränserna. Men till vilket pris? I min värld är det inte rätt att plocka hit spelare och endast ersätta dem med mat och husrum. Det är allt annat än okej låta spelare bo i en byggnad som inte är godkänd av räddningstjänsten för ändamålet.

Sett ur den aspekten så är det mer än lovligt patetiskt och ynkligt att komma dragandes med att man är utsatt för en hetsjakt av media.

Följ reglerna och sluta gnäll, Slätthög.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *