Fotboll

Skoglund: Därför skräller IFK Värnamo även i år

Fotboll Nu är det bara timmar kvar innan Värnamo sparkar igång allsvenskan med ett kamratmöte på Gamla Ullevi. Även om det kanske inte skräller på bortaplan i dag så tror ändå Henrik Skoglund att IFK Värnamo kan bli säsongens stora överraskning i allsvenskan.

Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen och David Alin

Hand upp alla ni som vid den här tiden i fjol trodde att Robin Asterhed och Jonas Thern skulle föra nykomlingen IFK Värnamo till avancemang och serieseger i superettan.

Nej, precis. Jag ser ingen hand och det är knappast något märkligt med det. Värnamo tippades i botten och att åka ur av i stort sett alla. Inget konstigt med det, för på papperet så kunde man verkligen inte ana vad som till hösten sedan skulle ske.

Tippas återigen i botten

Med facit i hand så vet vi att IFK Värnamo gick upp och numera är ett allsvenskt lag. Återigen tippas man i botten av den samlade expertisen. Även om jag upplever att domedagsprofetiorna är lite mer återhållsamma i år. Medias samlade tips som presenterades vid allsvenskans upptaktsträff gav vid handen att IFK skulle sluta på en negativ kvalplats med endast de två nykomlingskollegorna Sundsvall och Helsingborg efter sig.

Jag tror att det kommer bli bättre än så för IFK. Naturligtvis ingen topplacering, men jag är rätt övertygad om att Kim Hellbergs gäng kan utmana mot mitten av tabellen.

Varför är jag då övertygad om det här?

Arbetar på samma sätt som i fjol

Först och främst så verkar man köra på samma linje som i fjol. Målsättningen ligger inte framme i november, utan den ligger hela tiden på att vinna nästa match, att göra en bra nästa träning. I alla fall enligt det som sägs utåt.

Samma melodi som i fjol alltså och den melodin visade ju sig bli en dunderhit.

Man fokuserar på här och nu. Inget annat.

Man säger att man vill föra matcherna och inte anpassa sig efter motståndet. Det är Värnamos taktpinne som ska gälla. Inget annat.

När jag pratar med spelare och ledare runt om laget så vittnar alla om bra stämning, energi och driv i gruppen. Vi ska även komma ihåg att truppen till stora delar är intakt från ifjol. Många av spelarna vet alltså vad de ska göra för att nå framgång.

Kan bli årets skräll

Ni känner igen allt ovan jag skriver va? Det är som att lägga karbonpapper över det som sades från förra säsongen också. Jag hade lika gärna kunnat kopiera en av mina texter från i höstas för att skriva den här krönikan.

En annan grej: Finnvedsvallen kan säkerligen bli en obehaglig överraskning för många motståndarlag. Speciellt de från storklubbarna som är vana vid att glida ner i ett bubbelbad efter matcherna. Sådan lyx och flärd finns inte på Finnvedsvallen.

Över allt samman vakar Jonas Thern. Alla man pratar med om IFK:s framgångar på senare tid återkommer till honom. Jag är en fruktansvärt usel bollbegåvning som till och med har problem att skala apelsiner och koka ägg, men frågan är om inte ett halvårs drillning av Jonas Thern skulle ge även mig ett proffskontrakt på kontinenten.

Vi har sett nykomlingar förr som skrällt i allsvenskan. Det senaste exemplet är Mjällby. I år tror jag det är Värnamo som blir den stora jokern. Det kommer inte räcka för att utmana om topplaceringarna. Men det kommer med bred marginal räcka för att undvika botten.

Så här ser mitt allsvenska tips ut för säsongen som kickar igång idag:

1. Malmö FF
2. Elfsborg
3. Hammarby
4. AIK
5. Djurgården
6. Häcken
7. Norrköping
8. Kalmar
9. Värnamo
10. Göteborg
11. Sirius
12. Mjällby
13. Helsingborg
———————————-
14. Degerfors
———————————-
15. Sundsvall
16. Varberg

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *