Fotboll

Lotta Schelin blir ambassadör för stor final

Lotta Schelin blir ambassadör för stor final

Fotboll Sveriges främsta målskytt Lotta Schelin presenteras i dag som ambassadör för finalen av Uefa Women:s Champions League 2021.

Lotta Schelin blir ambassadör för Champions League-finalen i Göteborg. Pressbild

Finalmatchen i den prestigefyllda turneringen spelas den 16 maj 2021 på Gamla Ullevi i Göteborg – nationalarenan för svenska damlandslaget och där Lotta Schelin själv gjort flera viktiga mål under sin aktiva spelarkarriär.
– Det känns som att komma hem för mig. Champions League har under så många år varit en central del av min fotbollskarriär och så spelas finalen på hemmaplan i Göteborg. Det känns verkligen helt rätt att axla ambassadörsrollen, säger Lotta Schelin.

Champions League-finalen för damer rundar för de flesta klubbar av den europeiska klubblagsäsongen och korar Europas bästa lag i en direkt avgörande match. Nu är det klart att Lotta Schelin, själv trefaldig vinnare av Champions League, blir ambassadör för finalen i Göteborg.

– En Champions League-final är för mig det allra största du kan uppleva med ditt klubblag. Det är en av de stora målbilderna med året i laget och något som jag tror att alla spelare drömmer om – att få gå ut i en avgörande match och vinna en final tillsammans med sina lagkamrater, klubb och supportrar, säger Lotta Schelin.

Som ambassadör för finalen i Göteborg kommer Lotta att hjälpa till genom att vara ansiktet utåt för matchen och skapa medvetenhet kring att finalen spelas i Sverige. I den mån olika aktiviteter kring matchen kan genomföras under våren kommer Lotta själv att närvara för att prata om sina minnen och erfarenheter – samt att sprida stjärnglans.

• Glad Lotta
Det känns verkligen jätteroligt att få vara ambassadör för finalen och jag vet att Göteborg kommer att skapa riktigt bra förutsättningar för en lyckad final. Mot den bakgrunden så känns det givet att tacka ja till att vara ambassadör, och att öppenhjärtigt vilja vara med och bidra till en lyckad upplevelse – oavsett om det blir för två finallag eller dessutom för en viss publik beroende på hur samhällssituationen ser ut under senvåren.

Oavsett vilka två lag som når finalen kommer det vara stora klubbar och duktiga fotbollsstjärnor som kommer till Göteborg. Finalen är den största enskilda matchen på klubbnivå och ambitionen från arrangörerna är att evenemanget ska bidra till att ge kraft och energi till damfotbollen både nationellt och lokalt. Som ambassadör vill Lotta Schelin också vara med och bidra till ett stort genomslag som kan ge ringar på vattnet – även utanför Gamla Ullevis sidlinjer.

• Viktigt med förebilder
– På flicksidan av fotbollen är det fortsatt väldigt viktigt att få fram förebilder och skapa tillfällen där unga fotbollsspelande tjejer kan se möjligheterna med idrotten. Ett sådant här stort arrangemang på damsidan skapar en känsla hos tjejer om vad som är möjligt att få uppleva som fotbollsspelare, säger Lotta Schelin och avslutar:

– Dessutom kommer några av världens allra bästa fotbollsspelare till Göteborg för att göra upp i en viktig och avgörande match. Det skapar en närhet till idolerna, och en ny möjlighet att faktiskt hitta idoler för unga spelare som ännu inte gjort det. Det känns viktigt att ha det här perspektivet på finalen också.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är förstås glad över att Lotta Schelin valt att axla ambassadörsrollen kring finalen:

– Vi är så klart oerhört stolta att Lotta valt att tacka ja till ambassadörskapet för Champions League-finalen. Hennes landslagsmeriter och det faktum att hon själv vunnit Champions League hela tre gånger gör henne självklar för rollen. Dessutom är en hon en fin ambassadör för svensk fotboll och en bra förebild både på och vid sidan av planen. Det känns helt enkelt väldigt bra att kunna presentera Lotta, en av Europas stora fotbollsgiganter, som ambassadör för finalen.

Slutspelet befinner sig i sextondelsfinal-läge och under gårdagen blev Lyon, fjolårets segrare, första lag att säkra en plats i åttondelsfinalerna.

Senare under onsdagen spelar FC Rosengård från Malmö och Göteborg sina returmatcher i sextondelsfinalerna. Under morgondagen går sextondelsfinalerna i mål och det står klart vilka 16 lag som återstår i kampen om de två finalplatserna på Gamla Ullevi den 16 maj.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *