Fotboll

Jonas Thern satsade på trädgården

Fotboll Det är tisdag och fortsatt jubel lite överallt efter IFK Värnamos avancemang till allsvenskan. I Herrestad lite väster om staden ägnade sig tränaren Jonas Thern mest åt trädgårdsarbete.

Jonas Thern nu och tidigare

  [1/24]

  [2/24]

  [3/24]

  [4/24]

  [5/24]

  [6/24]

  [7/24]

  [8/24]

  [9/24]

  [10/24]

  [11/24]

  [12/24]

  [13/24]

  [14/24]

  [15/24]

  [16/24]

  [17/24]

  [18/24]

  [19/24]

  [20/24]

  [21/24]

  [22/24]

1999 hos Waggeryds IK  [23/24]

1999 hos Waggeryds IK  [24/24]

Jonas Thern

– Det är avkoppling och skönt med lite sådant när allt annars mest kretsar kring fotboll, berättar Jonas strax för lite annat som att bänka sig framför teven för att se sin tidigare klubb Malmö FF möta världslaget Chelsea.
Jonas nöjde sig med att sitta i soffan att titta när Chelsea vann med 1–0. Tränarkollegan Robin Asterhed var på plats i arenan i Malmö, men det var en kombinerad resa med studier av en annan match tidigare under dagen. Kartläggning och att kika på eventuellt nya spelare hör till vardagen för en tränare.

– Även om jag gillar nya projekt är det skönt att jobba på gården, utan grubblerier. Det är helt enkelt avkoppling, säger Jonas Thern.

Jonas med hustru Ann-Sofie har sitt säte på Herrestad. Familjen är även delägare i en padelhall i Värnamo och där jobbar Ann-Sofie. Jonas har prövat på att spela padel:
– Jag vann över vår grabb Simon och slutade sedan. Det ska man göra när man är på topp, säger Jonas glatt.
Det blir kanske samma sak med fotbollen, SM-guld till IFK Värnamo..
Jonas svarar inte, men i luften i intervjun mellan Skillingaryd och Herrestad kan man ana ett smil…
– Spänna bågen ska vi i alla fall. Framtiden får utvisa hur långt vi når, säger han diplomatiskt.


 

Mot Lindome 2019

Jonas är mycket glad över att IFK nått allsvenskan och att man lyckades med bedriften trots att tre matcher återstår, närmast väntar Helsingborg hemma på lördag. Skånelaget har mycket att spela för, serietrea som man är på 46 poäng. Sundsvall är tvåa på 49. Sedan jagar flera lag andra- eller tredjeplatsen.

Även om huvudmålet mot slutet av säsongen var en allsvensk plats – alltså etta eller tvåa – tänker IFK inte lägga skorna på hyllan utan kämpa säsongen ut. Att vinna serien skulle ju vara något extra. Med tre matcher kvar är försprånget till tvåan Sundsvall sju poäng.
– Visst skulle det vara en fjäder i hatten att vinna serien och även ekonomiskt betyder det en del, noterar Jonas Thern.


 

Vid match mot Gais 2021

Att gå upp i allsvenskan som nykomling var ingen uttalad målsättning när säsongen startade.
– Men vi kavlade upp ärmarna efter diskussioner med sportgruppen, andra ledare och sponsorer. Så mycket kan ändå hända på vägen som självförtroende och annat. Målet var att nå övre halvan.
Att Värnamo nu på allvar blir ett namn på fotbollskartan betyder mycket för hela bygden. IFK blir det 67:e laget att nå allsvenskan.

Att det nu gick bättre än väntat beror på en rad orsaker.
– Vi har skapat en grupp med en härlig attityd. Vi har en träningsgrupp där ingen ger vika, utan träning är som tävling hos oss. Alla sporrar varandra och vi har mycket fin kvalitet på våra träningar som utvecklar alla. Vi har tack vare det kunnat hålla ett högre tempo på matcherna.

Nya spelare har också höjt standarden, exempelvis Oscar Johansson tillbaka i laget och helt nye Christian Moses, för att nämna två av flera.
IFK har ett brett kontaktnät och kikar inte bara på att någon gör många mål, utan att man passar in i gruppen.


 

Efter match mot Falkenberg 2019

Det spekuleras i att Jonas egen son Simon Thern kanske återkommer till IFK Värnamo. Jonas skulle gärna se det, men det är en fråga för Simon och hans familj som dock har en bostad utanför Värnamo och som en vacker dag nog bosätter sig där.
Simon har haft en skadefylld säsong och hur det blir med spel framöver är oklart. Han har två år kvar på kontraktet med IFK Göteborg…

Jonas stänger inte dörren för några av de äldre spelare som är fostrade i klubben. Vill de komma tillbaka så får de vara med och kämpa om en plats i laget precis som alla andra.


– Nu har vi träning onsdag, torsdag och fredag och på lördag match mot Helsingborg, säger Jonas som har full fokus på de avslutande träningarna och de tre matcherna som återstår.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *