Fotboll

”Jag är en fotbollsnörd”

Fotboll Han lämnade rollen som assisterande tränare bakom den karismatiske tränarikonen Rikard Norling i IFK Norrköping för att ta sig an uppdraget att leda IFK Värnamo under deras jungfrufärd i allsvenskan. – Det kändes som att det låg bra i tiden, berättar Kim Hellberg för Värnamo.nu.

Kim Hellberg beskriver sig själv som en fotbollsnörd. Foto: Jim Carlsson

Trots hans ringa ålder av 34 år så går Kim Hellberg in på sin elfte säsong som fotbollstränare, den nionde som huvudansvarig. Karriären inleddes i Kimstad i division 4, fortsatte sedan i Kuddby som han tog från femman till trean. Det senaste huvudtränaruppdraget var i Norrköpingsklubben Sylvia som han tog upp från division 2 till 1.

Lärt sig mycket i IFK Norrköping

De två senaste säsongerna har han varit assisterande tränare i IFK Norrköping bakom först Jens Gustafsson och sedan Rikard Norling.

Vad har du snappat upp från Rikard och Jens?
– Det är mycket att man kan leda fotbollslag på olika sätt. Jens var kanske en sån som överlämnade väldigt mycket åt dels spelare, men också människor runt omkring sig där han kanske mer jobbade med ledarskapsfrågor och den biten med agenter. Han var ju mer av en manager där hans ledarskap var intressant, berättar Kim Hellberg och fortsätter:
– Sen kom Rikard som kanske mer är kopplad till fotbollen där han har en enorm kunskap om olika saker som försvarsspel och små detaljer.
– Han är enormt skicklig inom det. Han har också en erfarenhet av att träna de bästa lagen i Sverige och har väl bäst resultat av de svenska tränare som finns. SM-guld i både AIK och Malmö. Så där fanns ju mängder att plocka, både fotbollsmässigt men också ledarskapsmässigt.

Hur är du som fotbollstränare?
– Framförallt är jag en fotbollsnörd. Den biten är enormt stor hos mig, att hela tiden försöka förbättra mig själv och hitta nya lösningar på de problem som uppstår. Jag jobbar väldigt mycket med video och såna delar som är kopplade till att försöka förmedla till spelarna. Sen om jag lyckas eller inte, det får ju de svara på.
– Sen ser jag mig själv som en ganska bra ledare som låter alla få vara med och delta, påverka och bidra. Jag försöker hålla så öppet klimat som möjligt, både till spelare men också såklart mot de ledare som jobbar omkring mig. Jag hoppas i alla fall att de ser mig så.

Tonar ner talangsnacket

Kim Hellberg benämns av fotbollskännare som en stor tränartalang. Själv berättar han att han inte vill ta såna ord i sin mun. Han gillar inte att framhäva sig själv.
– Jag lägger all tid på att bli så bra som möjligt och sen vad andra väljer att beskriva det som, det får de stå för. Men jag gör allt jag kan för att bli så bra som möjligt.

När Robin Asterhed lämnade IFK Värnamo för Malmö FF strax efter avancemanget i höstas fick den förre sportchefen Håkan Söderberg ge sig ut på tränarjakt. Samtidigt i Norrköping hade Kim Hellberg skrivit på ett nytt treårigt avtal. Detta efter önskemål från Rikard Norling som ville att de skulle ha lika långa kontrakt.

Kim Hellberg:
– Det var egentligen Simon Thern som först tog kontakt med mig och kollade lite hur det såg ut.
– Jag pratade med och träffade Håkan och det kändes som att det låg bra i tiden för min personliga utveckling vad gäller det fotbollsmässiga och ledarmässigt, att få huvudansvar i en allsvensk förening. Så jag kände att, även om det var ett tufft beslut att lämna IFK så kändes det helt rätt att ta det här steget.

Är Norling skitförbannad på dig nu då?
– (skratt). Nej, Rickard var fantastisk mot mig. Jag tycker om honom väldigt mycket och han var mest ledsen när jag kom in och pratade med honom, men sa till mig: ”Jag har bara väntat på att det här ska hända”. Han har varit en väldigt bra person och mentor för mig att ha haft. Vi pratar än idag och tipsar varandra, håller kontakt och stöttar varandra. Jag har bara bra att säga om honom och hans agerande vid den här tiden tycker jag var fantastiskt proffsigt gjort och han visade verkligen att han brydde sig om mig som människa.

”Gör honom unik i sammanhanget”

Värnamo.nu sökte upp Rikard Norling för att få hans omdöme om sin forne assisterande tränare.
– Kim har en extremt hög fotbollsintelligens. Han bestämde sig för några år sedan att han ville ha en större tydlighet och systematik i sättet man anfaller på. Han satte sig egentligen vid ritbordet och körde igång en process som lett fram till att han har väldigt tydliga idéer över hur man kan göra för att effektivisera just den fasen. Det kan många göra, men det som gör honom unik i sammanhanget är att han kan ta idéer från sitt huvud och systematisera det till träning så att spelarna kan använda det.

Norling fortsätter:
– Vissa spelartyper kan helt plötsligt lyfta hela sin karriär, exempelvis Samuel Adegbenro. Jag är helt övertygad om att (Marcus) Antonsson kommer att känna det, om han inte redan gör det. Jag hoppas för Kim, Marcus och Värnamo:s del att det blir som jag tror.

Kim, hur ser dina personliga mål som fotbollstränare ut?
– Jag hoppas att jag tillsammans med kvinnan i mitt liv ska få resa runt lite och få upptäcka världen via fotbollen. Det är klart att jag drömmer om att någon gång få vara i någon av de största ligorna, men det är väldigt få som får det.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *