IFK utslagna ur Svenska cupen

Fotboll IFK Värnamo förlorade hemmamatchen i Svenska cupen mot Halmstad med 0–1. Ett resultat som innebär att lagen missar fortsatt avancemang.

Genrebild.

Inför den avslutande omgången toppade IFK Värnamo grupp E i Svenska cupen på maximala sex poäng. Där bakom skuggade den allsvenska konkurrenten Halmstads BK på fyra inspelade poäng. Under lördagseftermiddagen ställdes lagen mot varandra på Ljussevekas konstgräsplan i en direkt avgörande match om avancemang.

Matchen började avvaktande och inget av lagen tog tag i taktpinnen under matchupptakten. Efter 42 minuters spel försökte IFK-målvakten Jonathan Rasheed rulla ut bollen från sitt straffområde. Halmstadsspelaren Viktor Granath uppfattade situationen snabbt och snodde åt sig bollen innan han rundade Rasheed och rullade in 0–1.

I upptakten av den andra halvleken öppnade matchen upp sig och efter 50 minuters spel var Naeem Mohammed fri med Jonathan Rasheed, som avvärjde situationen. I samma situation kolliderade de två spelarna och hemmamålvakten blev liggande i flera minuter innan han tvingades till ett byte. In kom i stället Viktor Andersson och i matchens slutskede svarade han för en vass reflexräddning på Viktor Granaths skott.

På stopptid fick IFK sin stora kvitteringschans. Viktor Larsson kom loss på en hörna, men bollen gick utanför målet. 0–1 stod sig matchen ut, ett resultat som innebär att gästande Halmstad tar hem gruppsegern och avancerar vidare i Svenska cupen.

– Vi kämpar och sliter hela matchen. Alla ska ha en stor eloge för arbetsinsatsen som de lägger ner. Vi släpper in ett mål i slutet på första halvlek som förändrar matchbilden. Vi går för det, skapar tillräckligt med målchanser för att göra ett mål, har ett par fasta situationer från nära håll som kunde ha blivit mål men bollen ville inte in. Det var en väldigt tråkig förlust, menar IFK-tränaren Anes Mravac i en kommentar till tidningen efter matchen.

Vad tar du med från dagens match?

– Att vi fortsätter att spela den fina fotboll som vi står för. Vi skapar bra tryck och målchanser. Fortsätter man spela så här så kommer målen, men i dag gick det inte. Även vår defensiva insats var riktigt bra, inte minst i första halvlek där Halmstad skapade knappt någon målchans. Grabbarna förtjänar mycket mer i dag, avrundar Anes Mravac.

Bilder: Hedin Väisänen

15 reaktioner på IFK utslagna ur Svenska cupen

Nu känns det lite tufft och tunt i truppen. Två skadade mittbackar och en skadad målvakt. Nyförvärv hämtade från division 1 och superettan, som förhoppningsvis håller allsvensk nivå. Jag hade sett ett nyförvärv som spetsar truppen och går direkt in i startelvan. Gärna en mittfältare, även om Simon håller klass. Wenderson måste upp på mittfältet.

Målvakter är extremt utsatta, ett misstag så kan matchen vara förlorad. Det är såklart sant, men varför ens utsätta sig för risken att bli en syndabock? Varför finlira sig ur eget straffområde när man enkelt kan slå bort bollen i trängt läge? Jag begriper det inte! Rasheed gjorde bort sig, chansen till framgång i cupen är borta, vilket var enda möjligheten för IFK att nå något stort i år.

Tycker att Värnamo stressade för mycket när Halmstad backade hem och satsade på kontringar. Gnället över Värnamos målvakt är lågt , det är bara ett mål från Värnamos sida att vinna gruppen och gå vidare

Mycket gnäll. Rasheed höll nollan 8 gånger under 2023. Hans räddningsprocent var 78 procent. På det var han delad etta i allsvenskan 2023. Han var en av de allra bästa målvakterna i allsvenskan 2023. Att han gör ett misstag på försäsongen är sådant som händer! Jag är mer orolig för en eventuell hjärnskakning i samband med smällen han fick. Låg nivå på gnället.

Ruskigt besviken, inte första gången Rasheed gör bort sig. Bra reflexer, men usel med fötterna. Håller med Helge, målvakten behöver inte vara delaktig i speluppbyggnad med fötterna, minsta trångmål, bort med bollen! Svagt av IFK att ge Halmstad 3 poäng och avancemang när känslan är att IFK är ett betydligt bättre lag.

Jag tycker att du är lite orättvis Hanen. Rasheed var stabil förra året, förutom något enstaka misstag. Men ingen målvakt är bra med fötterna och därför ska de inte heller vara med i uppspelsfasen eller fungera som en extra back. Det var några gånger förra året när sådana uppspelsförsök höll på att straffa oss. Nej, sur förlust idag, men allsvenskan är viktigare.

Jag gillar ju Rasheed som målvakt, men inte som extraback. Möjligt att jag tar i för mycket.

Helt otroligt hur dåliga man är i uppspelsfasen! År efter år och ändå ingen förändring… tränaren borde vara extremt kritisk! Skapar ju i princip ingenting framåt och det går alldeles för sakta! Ser det ut så här resten av säsongen så blir det superettan nästa säsong!

Det är märkligt att målvaktstränaren inte tvingar Rasheed att slå bollen på ett eller två tillslag. Varje match fipplar han med bollen, och det finns inte en enda allsvensk spelare som inte vet om hur svag han är på fötterna. Kunde han låta bli det där spelet vore han ju en grym målvakt eftersom han gör väldigt bra räddningar, men i dag är det Rasheeds nonchalans (och tränarens bristande direktiv) som avgör matchen.

IFK Värnamo har ingen målvaktstränare längre. Han fick sparken tillsammans med en gäng andra ledare. Man ”skulle spetsa till organisationen” hette det. IFK har fått hybris tidigare och har alltid gått åt skogen.