Fotboll

IFK-spelarna får träna skånska

Fotboll IFK Värnamos nye tränare är genuin skåning och som äkta smålänning får man koncentrera sig för att förstå allt. – Men jag är till en fjärdedels smålänning, säger Robin Asterhed, 33, IFK Värnamos nye tränare.

Jonas, Robin, Tony och Håkan är fyra i ledarstaben i IFK Värnamo 2021.

Det är hans farfar som kommer från Småland men i generna har inte dialekten hamnat hamnat hos Robin direkt.

Robin behöver nog inte träna så mycket på småländskan i ”internationella” IFK Värnamo där spelarna kommer från olika hörn av världen, en tjusning i dagens idrott med blandade kulturer.

IFK:s sportchef Håkan Söderberg berättar att man diskuterat tränarfrågan en längre tid, men det var först sedan det stod klart att IFK skulle ta steget upp till superettan som de verkliga diskussionerna började med Robin Asterhed, som mest verkat som juniortränare. Även om han inte har rätt utbildning ännu eller är ett stort namn i tränarkretsar behöver han inte vara ett oprövat kort.
– Alla har en gång börjat som oprövade tränare eller spelare, säger Hålan Söderberg som tror att det ska bli en bra mix på ledarsidan.

• Jonas vill ha kvar Tony
– Vi måste förstärka när vi nu tar steget upp, säger Jonas Thern som tränat IFK tillsammans med Tony Johansson i år.
Jonas räknar med att Tony också ska finnas med kring A-laget kommande säsong, men exakt hur man formerar styrkorna är inte helt klart. Däremot är det klart att Robin Asterhed ska genomgå utbildning och bli huvudtränare.
Robin har jobbat med juniorer och han tror att de unga IFK-juniorerna ska kunna utvecklas ytterligare.

• Robin på plats
– Jag ser det som ett steg framåt i karriären och det här ska bli riktigt roligt, säger Robin Asterhed som varit på plats i dag i Värnamo och som också på ett eller annat sätt ser morgondagens avslutningsmatch när IFK Värnamo på Ljusseveka konstgräs varemot Jönköpingslaget Assyriska Turabdin i sista omgången av den division ett där IFK redan är klar seriesegrare.

• Match på konstgräset
Spel på Ljusseveka kanske betyder att en eller annan supporter med coronaavstånd ”passerar” förbi men det är ingen som IFK har del i. Viktigt är trots allt att coronarestriktionerna följs.

• Nya spelare…
När det gäller nyförvärv eller spelförluster är inget klart:
– Ingen har sagt att man ska lämna oss men vi ska ha ett samtal med var och en framöver. Det brukar ju alltid försvinna någon från ett lag och vi hoppas då kunna knyta till oss nya spelare, avrundar sportchefen Håkan Söderberg.

Robin Asterhed inleder på allvarligt tränaruppdrag med IFK Värnamo i början av januari. Nästa vecka tränar man lätt under Jons Therns ledning och sedan blir det ett drygt månadslångt uppehåll.

Vår artikel från tidigare i dag om den nye IFK-tränaren finns här (länk)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *