IFK-dam cupföll efter förlängning

Fotboll IFK Värnamos damer hade laddat om efter serieslutet, gav allt och gjorde en bra match i cupfinalen mot Mariebo IK. Men, det blev gästerna som drog längsta strået och vann med klara 5–2 efter förlängning.

IFK Värnamos seriesäsong tog slut för knappt en vecka sedan. En dyster sorti då det blev degradering till division 2. Säsongen var lite av upp och ner och framför allt förlorade IFK mot lag de skulle vunnit, exempelvis jumbon Eksjö.

Mariebo spelade i samma serie och har varit ett topplag i ettan i några år. Så ock den här gången. Men, inbördes kamper mellan Mariebo och IFK har varit jämna, ovissa och spännande. 1 juni möttes lagen i Värnamo och IFK vann med 3–1. Returen i Jönköping 14 september vann MIK med 5–4.

Nu stod de i säsongens sista tävlingsmatch åter mot varandra i cupfinal. IFK tog sig övertygande dit och Mariebo likaså med pricken över i:et då de vann mot allsvenska IFK Kalmar i semifinalen.

IFK:s väg till finalen: Grimslöv 3–0 (wo), Husqvarna FF 6–1, Vetlanda 7–0, Färjestaden 2–0.

Mariebos väg till finalen: Norrahammars IK 16–0, Burseryd 10–2, Tranås/Torpa 3–2, IFK Kalmar 2–1.

IFK-tjejerna ville förstås avsluta säsongen positivt efter det snöpliga serieslutet. IFK tog kommandot, sprang och jobbade. I 18:e minuten forcerade Tilde Johansson, kom till skott, men i snäv vinkel och Elvira Jönsson i MIK-målet plockade lätt.

Mariebo hade egentligen inte haft någonting i offensiv väg, men i 22:a minuten small det. Pass från höger hittade Frida Johansson, som enkelt förpassade bollen i nät. Fyra minuter senare var det nära 0–2. MIK hade hörna som nickades i ribban.

Sedan svängde det över till IFK-chans. I två-mot-två-läge fick Mona Chahrour bollen, såg att målvakten var en bit ut och lobbsköt – i stolpen!

Varpå Kajsa Pruner i IFK-målet var ute på ”seglats”, kom efter, men MIK:s passning in mot mål rensade IFK undan. Efter en hel del mittspel fick IFK läge då Julia Weidenmark sköt, men precis utanför.

Kvitteringen kom strax senare. På IFK:s första hörna, slagen av Alma Ingelsten, nickade Tilde Johansson distinkt in 1–1.

LINDA IN – OCH BOLLEN I MÅL

Ut till andra halvlek kom IFK med tre nya spelare. Som rutinerade Linda Persson och hon har gjort många mål genom åren. Så även denna kväll. Mariebo agerade darrigt i försvaret då IFK låg på, målvakten var ur spel då Linda jagade i kapp bollen och resolut sköt in den i det övergivna målet, 2–1 i 53:e minuten.

Men, säg den glädje som varar. Mariebo kom igen, utnyttjade en försvarsmiss i hemmalaget och 2–2 var ett faktum.

Spelet böljade fortsättningsvis åt båda håll. Linda Persson var en frisk injektion i IFK med löpningar på högerkanten. Mariebo stack emellan i några omställningar, men speciellt Kajsa Pruner i målet läste och stängde av.

Och, några fler mål blev det inte under ordinarie matchtid. Därmed följde förlängning, 2×15 minuter. Första kvarten såg ut att bli mållös, men icke. Mariebos Ellen Toivio kom loss och slog in 2–3. Hon var planens gigant och gjorde inte för inte både 2–4 och 2–5.

Tilde Johansson fick välförtjänt pris som bästa hemmaspelare.

Trots förlust hade tränaren Patrick Schellhas enbart positivt att säga om lagets insats

– Jättebra match där vi inte hade marginalerna med oss. Vi försökte hela tiden, stängde ytor, men det blev tillfälligheter som avgjorde.

Patrick Schellhas har ägnat många år åt fotbollen, men kvällens match var den sista med IFK-dam.

– Det var klart redan innan sista seriematchen men då hade jag inte meddelat tjejerna.

• Ja, du har ju varit med några år:

– Sex säsonger med A-laget där jag före de två senaste hade fyra säsonger med Håkan Söderberg och vi hade tidigare jobbat ihop med ungdomsfotbollen. Det har blivit många år och nu behöver det här laget höra en ny röst, säger Schellhas.

Vi på Värnamo.Nu vill och ska tacka Patrick.Det har varit ett nöje att ”jaga” honom efter matcher. Man har aldrig behövt vänta länge på att få kontakt, kort ett gott ett föredöme.

Matchfakta

Damer Smålandscupen final

IFK Värnamo–Mariebo IK

2–5 efter förlängning, 2–2 (1–1)

Mål: 0–1 (22) Frida Johansson (Ellen Toivio), 1–1 (44) Tilde Johansson, nick (Alma Ingelsten, hörna), 2–1 (53) Linda Persson, 2–2 (59) Ellen Toivio, 2–3 (105) Ellen Toivio, 2–4 (111) Ellen Toivio,  2–5 (113) Ellen Toivio

Hörnor: 5–2, 4–2 (1–2).

Varningar: Mona Chahrour, V (87).

IFK:s lag: Kajsa Pruner– Emma Albertsson (46), Olivia Lundstedt (46), Linnéa Aronsson (109), Felicia Schellhas–Julia Weidenmark– Tilde Johansson, Fanny Holmberg (77)– Sefika Muratovic (ut 98(in 109), Mona Chahrour, Alma Ingelsten (46).

Avbytare: Amela Basic (46), Emma Lorenzen (46), Linda Persson (46), Alma Cedefors (77), Amanda Heiel (98).

Domare: Erik Gren, Markaryd.