Fotboll

Hult och Claesson i EM-truppen

Fotboll IFK Värnamoprodukten Niklas Hult är åter i landslaget och given där är hans tidigare klubbkompis Viktor Claesson,

Niklas Hult. Arkivbild

Niklas Hult har inte varit med på ett tag men är nu uttagen till EM-kvalmatcherna.

I dag presenterade förbundskapten Janne Andersson sin trupp inför matcherna mot Malta och Spanien. Med fyra poäng efter de två inledande matcherna ligger Sverige på en andra plats i grupp F.

Truppsläpp idag, hur är känslan inför kommande matcher?

– Otroligt kul. När man är förbundskapten så är det ibland en lite för lång väntan mellan samlingarna. Så nu ser jag väldigt mycket fram emot att träffa grabbarna och se till att förbereda oss så bra som bara möjligt inför två tuffa matcher.

Mycket snack såhär innan truppen släpptes om skadeläget. Lindelöf tvingades tacka nej, oklar status på Granqvist och Quaison bland annat. Hur har det påverkat uttagningen?

– Såhär är det ju att vara förbundskapten. Inte minst när spelarnas ordinarie säsonger är slut. Många spelare som är småskadade eller har skavanker. Såklart jättetråkigt att ”Vigge” inte kan komma till spel. Inte minst för honom själv. Jag vet hur mycket han sett framemot att spela i landslaget igen. Men sådan är fotbollen. När det gäller ”Granen” och Quaison så både tror och hoppas jag att de ska kunna spela. Annars hade jag inte tagit ut dem. Men mycket kan hända fram till avspark den 7 juni.

På förhand så kan man tänka sig att det blir två ganska olika typer av matcher. Mot Malta förväntas ni föra spelet och ha mer bollinnehav medan man kan tänka sig att det blir tvärtom om mot Spanien. Hur har det spelet in i uttagningen?

– I grunden inte så väldigt mycket faktiskt. Vi känner oss väldigt trygga i vårt sätt att spela. Sen är det klart att man tittar på olika detaljer som kan bli viktiga utifrån motstånd. Där ingår ju också att titta på vilka spelare som är bäst lämpade att genomföra den matchplan vi sätter inför varje match. Men jag känner mig trygg med att vi har en bra balans i den här truppen för att kunna få till bra resultat i båda matcherna.

Några nya namn in – Alexander Milosevic, Niklas Hult och Per Karlsson. Dessutom är John Guidetti tillbaka. Hur har du resonerat där?

– Att det är bra fotbollsspelare. Alexander var ju med på januariturnén och gjorde ett mycket bra intryck där. Sen har han spelat hyfsat regelbundet och gjort det bra i Nottingham. Per Karlsson är kanske Allsvenskans bästa försvarare och var starkt bidragande till AIK:s framgångar förra året. John är en väldigt bra spelare som haft svårt att få speltid i ett väldigt bra lag i La Liga. Han har en bred erfarenhet av både landslagsfotboll och spansk fotboll vilket inte är oviktigt i matcherna som kommer.

Sverige är just nu tvåa i gruppen efter Spanien. Hur viktigt är att få med sig ett bra resultat i de här matcherna?

– Vi vill alltid vinna alla matcher. Hur det kommer sluta längre fram kan jag inte avgöra idag. Jag tycker att vi gjorde två bra insatser i de första matcherna, men det är samma sak nu som förra samlingen, om vi förbereder oss bra och gör jobbet ute på plan så har vi goda möjligheter.

Hemmamatchen mot Malta har avspark på Nationalarenan Friends Arena 7 juni klockan 20.45.

Svenska EM-kvaltruppen;
Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.
Försvarare: Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Celtic, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Leeds, Filip Helander, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Emil Krafth, Amiens, Per Karlsson, AIK, Alexander Milosevic, Nottingham.
Mittfältare och anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Jakob Johansson, Rennes, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Sampdoria, Marcus Berg, Al Ain, Viktor Claesson, Krasnodar, Alexander Isak, Willem II, Sebastian Andersson, Union Berlin, Robin Quaison, Mainz, John Guidetti, Deportivo Alavés.

Viktor Claesson. Arkivbild

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *