Fotboll

Hellberg inför premiären: ”Vi är redo för att börja tävla”

Fotboll I morgon eftermiddag är det äntligen dags för IFK Värnamo att begå allsvensk debut. Värnamo.nu tog ett snack med tränaren Kim Hellberg om matchen mot IFK Göteborg – men också om den kommande säsongen i stort.

Kim Hellberg. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen

IFK Göteborg på bortaplan på Gamla Ullevi. Det kan inte bli så mycket bättre än så och även Värnamos tränare Kim Hellberg är förväntansfull.
– Jag tror att det kommer vara fullsatt och det är en fantastisk möjlighet att få spela fotboll inför fulla läktare. Jag tror det kommer vara ett grymt tryck och vi möter ett lag som hoppas vara med i toppen. Så vi har allt att vinna inför den matchen, säger han och fortsätter:
– Vi ser mest fram mot att få gå ut och visa den fotboll vi är duktiga på att spela.

Hur är känslan annars inför premiären?
– Den är bra. Det känns som att vi är så långt framme som man kan vara egentligen i form av att inte ha spelat tävlingsmatcher i allsvenskan. Det känns som att vi är redo för att börja tävla. Sen är det såklart alltid svårt att veta var man står, men det ska bli spännande att se.

Inget konstigt med bottentips

Kim Hellberg berättar att man fysiskt och taktiskt är redo för de utmaningar som väntar.
– En del av utvecklingen för att bli så bra som möjligt är ju att man också börjar spela tävlingsmatcher och ta ännu längre steg.

Den samlade fotbollsexpertisen tippar att IFK Värnamo kommer hålla till i botten av allsvenskan. Den profetian är inget Kim Hellberg tycker är något konstigt.
– Det är väl ingen hemlighet om man kollar på resurser, ekonomi och alla de bitarna, så är det klart att vi kanske har den allra tuffaste utmaningen inför i år av alla lag.
– Sen tror jag utifrån hur vi vill spela och utifrån energin hos spelarna och deras vilja att bli bättre, så tror jag att vi förhoppningsvis kan överträffa de tipsen. Det är det vi ska göra allting för att lyckas med.

Hur ska ni göra för att växa och undvika de här tre nedersta platserna?
– Jag tror att en stor del i det ligger ju i att bli bättre under säsongens gång. Att inte fastna i att jaga, det är klart att vi vill vinna varje match, men inte fastna i att titta för långt fram, utan ta vara på varje match, ta vara på varje träning för att bli så mycket bättre som möjligt under årets gång.

Hög energi

Kim Hellberg återkommer många gånger under intervjun till just det här med energi. Man är en grupp som vill spela med hög energi.
– Det blir en viktig del för våra spelare och de är väldigt duktiga på att framkalla den. Det tror jag blir en viktig del för oss, att kunna göra det i alla matcher. För det kommer vi behöva göra om vi ska ha en chans att nå resultat mot de allsvenska lagen.

Hög energi var något IFK Värnamo gjorde sig kända för även förra året i superettan och Kim Hellberg är noga med att lovorda se som varit i och runt laget under flera år som byggt upp det hela.
– Jag har ju mest bara gällande energin försökt att bibehålla den och få in de nya spelarna i samma anda.

Årets försäsong inleddes med fyra segrar och ett kryss om man räknar samman träningsmatcher och svenska cupen. Sedan dess har det blivit fyra raka förluster. Men det är ingenting som oroar Kim Hellberg.
– Det är Trelleborgsmatchen som på något sätt är plumpen under försäsongen egentligen. Där var vi inte det lag vi vill vara. Jag tycker att mot både Mjällby, Kalmar och Malmö så har vi visat i stora delar av matcherna att vi spelar en fotboll som härlig att titta på, en energifylld fotboll som mäter sig med de bästa, berättar han innan han konstaterar:
– Sen bör vi kunna göra det under 90 minuter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *