EM-finalen avgjord på straffsparkar – Italien vann

Fotboll EM-finalen på Wembley i London kunde inte avgöras efter spel i två timmar utan straffsparkar följde.

VM-guldet 1966 på frimärke

Nästan exakt 55 år efter VM-triumfen för England på Wembley fick publiken jubla igen på samma arena, men italienarna mest. Italien vann efter straffsparkar mot England. Italien har fyra VM-guld mot blott ett enda för England. Därtill har Italien sedan tidigare ett EM-guld mot inget alls för England. Nu har man två EM-guld efter seger med 2–1.

Det var den 30 juli 1966 som England vann sin hittills enda mästartitel i EM eller VM. Då var det VM med spel på Wembley. På andra planhalvan återfanns vid matchstart Väst-Tyskland och det blev en minst sagt spännande och märklig match. England vann efter förlängning med 4–2.

Kvällens EM-final var ganska annorlunda. England gjorde 1–0 redan efter två minuter och det kändes ganska säkert. Så ska man dock aldrig tänka i denna underbara sport. Italien kvitterade i andra halvlek och matchen gick liksom den 1966 till förlängning.

Italiens VM-guld 1982 på frimärke

Det engelska finallaget 1966 bestod av Gordon Banks, George Cohen, Ray Wilson, Nobby Stiles, Jack Charlton, Bobby Moore, Alan Ball, Roger Hunt, Bobby Charlton, Geoff Hurst och Martin Peters.

Geoff Hurst svarade för tre av de fyra målen som 3–2 som var märkligt och vilket tveksamt godkändes.

I kväll var Wembley åter arena och spänningen var stor. Det blev lite av ,ålvakternas match och italienskt guld. Hur länge ska England behöva vänta på sin andra mästartitel?