Fotboll

Division 4-motståndet ser fram mot IFK Värnamo: ”Bollen är rund”

Fotboll I kväll spelas den fjärde rundan av Smålandscupen och IFK Värnamo kliver in i turneringen. Motståndarna Tabergs SK är taggade över motståndet på hemmaplan. – När det gäller fotboll så har det inte varit någon större match på Tabergs IP, säger klubbens ordförande Peter Junhem.

IFK Värnamo möter i kväll Tabergs SK. På bilden TSK:s ordförande Peter Junhem och målvakten Joakim Berglöf. Foto: Tero och Anette Hedin Väisänen, Tabergs SK och Henrik Skoglund

Charmen med turneringar som Smålandscupen är just den här möjligheten för mindre klubbar att få mäta sig med tungviktarna. Just i kväll väntar en sådan match för division 4-laget Tabergs SK när man på sin lilla pittoreska idrottsplats beläget vid gölen tar emot allsvenska IFK Värnamo.
– Det känns stort. Det är lite svårt att ta in också. Vi spelade i division 5 förra året och det var stort att bara få möta något lag från division 3. Det hade varit skithäftigt att möta ett lag från ettan eller tvåan. Det hade varit helt otroligt. Det här var snäppet mer än så, säger målvakten Joakim Berglöf och skrattar.

Kvalade till högsta serien

I idrottssammanhang har det spelats större matcher på Tabergs IP. I skarven mellan 50- och 60-talet kvalade TSK till den högsta serien i ishockey två år i rad. Bland annat med landslagsmålvakten Kjell Svensson mellan stolparna. Då var det i runda slängar 3 000 människor i publiken. Men gällande fotboll är detta den största matchen för samhällets fotbollsstolthet TSK.

Taberg. Foto: Henrik Skoglund

Ordföranden Peter Junhem berättar att man inte riktigt vet hur mycket folk som kommer i kväll.
– Vi vet ingenting egentligen. Vi vet bara att om vi spelar ett bra derby mot NIK, Hovslätt eller Månsarp så har vi i alla fall 250, kanske kan maxa 300. Men vi frågar ju oss fortfarande: Kommer det 300, 400, 500 eller vart hamnar vi? Men vi är beredda på någonting mellan 300 till 600.

Hur går det i matchen då?
– Det är jättesvårt att säga. Men det är klart, kommer Värnamo med sitt a-lag så hade vi givetvis inte haft en enda chans. Nu vet ju inte vi alls egentligen vad de kommer med, det är jättesvårt att säga hur de ser på det och hur de tar det. Tar de det som att de ska gå vidare så har de väl ett hyfsat lag med sig. Men även om de kommer med sitt U 21- eller U 19-lag så är de riktigt bra fotbollsspelare med riktigt bra klass på det, säger Peter Junhem och fortsätter:
– Vi ska inte ha någon chans egentligen. Men allt kan hända, bollen är rund.

Efter intervjun gick IFK Värnamo ut på sin hemsida med infon att det är dess U 19-lag som kommer ställas på benen mot Taberg.
– Vi bestämde redan när vi startade upp att U 19 skulle spela de här matcherna, berättar Kim Hellberg.

Skrällt förr

Peter Junhem vann förövrigt själv Smålandscupen som spelare. Året var 1997 och han säger själv att det var i slutet av hans karriär. En av dagens veteraner är målvakten Joakim Berglöf som debuterade i a-laget 2004. Men den forne högerbacken gör bara tionde säsongen som målvakt.
– Vi hade en försäsongsmatch och våra målvakter var borta. Så jag hoppade in och sen blev jag kvar, berättar 35-åringen.

Hur går det i matchen?
– Det kommer gå bra hur det än går. Det kommer att vara roligt och det är det som är kul. Jag blir förvånad om vi sopar mattan med dem, det måste jag erkänna, för det här är ändå folk som jobbar med att spela fotboll. Det är en hobby för oss. Men det har skrällt förr i Smålandscupen, gör vi första målet och sen bara håller tätt så har vi vunnit matchen. Svårare än så är det inte, säger han och skrattar.

Joakim Berglöf är målvakt i Tabergs SK. Foto: Henrik Skoglund

Både Peter Junhem och Joakim Berglöf är överens om att matchen betyder mycket för Tabergs SK.
– Det betyder ganska mycket faktiskt att även vi som är små kan få hit ett sånt lag på en tävlingsmatch. Att möjligheten finns i de här små tävlingarna som Smålandscupen, säger Junhem innan målvakten tar vid:
– Jag tror att det kanske kan locka fler ner till idrottsplatsen, att de förhoppningsvis fortsätter att komma och titta på oss. Taberg växer ju som ort så detta kanske kan väcka ännu mer fotbollsintresse för folk som bor där. Sen blir det en folkfest som heter duga hoppas jag på.

Genom orten rinner Tabergsån och benämningen Tabergsådalen innefattar förutom Taberg, även Hovslätt, Norrahammar och Månsarp. På en relativt liten yta finns en hel del fotbollsklubbar som genom åren konkurrerat på samma nivå i seriesystemet. Målvakten Joakim Berglöf sticker inte stol med att detta är den största matchen i hans karriär, i alla fall om man tittar på skillnaden mellan divisionerna nivåmässigt. Det finns dock ett möte som sticker ut lite mer, derbyna mot moderklubben Månsarp.
– Det är de allra mest intressanta matcherna, slår han fast.

Taggar

Dela


1 reaktion på Division 4-motståndet ser fram mot IFK Värnamo: ”Bollen är rund”

Inget ont om U 19-laget men någon allsvensk spelare kunde varit med. Jättedåligt. Som IFK-fans så har man varit med när laget legat i trean och fyran. När det då skulle komma ett allsvenskt lag till Finnvedsvallen då var man där och fick se en allsvensk spelare. Tycker det är nonchalant mot Taberg att inte få se någon allsvensk spelare från IFK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *