[15/17]

[16/17]

[17/17]

Text: Per Bunnstad

Elfsborg tog en rättvis seger men första halvlek var både spelmässigt, chansmässigt och målmässigt jämn. Ridån gick dock ned när efter tog ledning sju minuter in på andra halvlek. Det håller också IFK-tränaren Kim Hellberg med om.
– Vi orkar inte komma tillbaka och efter 1–0 var Elfsborg klart bättre och vann rättvist, kommenterar Kim Hellberg.

Det var Jacob Ondrejka som gjorde 1–0 och för passningen stod IFK-fostrade Niklas Hult som är en stark spelare i Boråslaget. Han har oerhörd rutin från flera år som utlandsproffs och var duktig i sitt Elfsborg.
– Ja, en mycket bra spelare och Elfsborg är ett bra lag som gör många mål.

I dag kändes det ändå som att IFK hade lite mer att säga till om än vid tidigare möten. Det var 5–5 i målchanser i första halvlek. I den andra var det 12–3 för Elfsborg och de siffrorna är talande för matchbilden.

– Jag tycker ändå att vi är lite, lite närmare topplagen i år, inflikar Kim Hellberg.

2–0-målet för Elfsborg kom i mitten av andra halvlek och gjordes av Alexander Bernhardsson.

Wenderson fick rättvist pris som bäste IFK-spelare- Även Gustav Engvall samt tre med tilltalsnamnet Viktor märktes lite extra: Victor Larsson, Victor Eriksson och Viktor Berg.
IFK bytte in flera spelare men ingen av de inbytta förmådde att förändra matchbilden.
– Det var ett svårt läge att komma in, säger IFK-tränaren och tänker på det spelövertag Elfsborg hade i andra halvlek.

Närmast väntar Kalmar FF hemma på måndag om en vecka, den 22 maj:
– Vi förlorade båda seriematchen och en träningsmatch förra året så vi hoppas och tror att vi ska vända till seger, avrundar IFK-tränaren.

94.00 Inte mycket att vinka på för IFK nu och man har svårt att komma till anfall

92.45 Överraskande skott av Ademi som täcks av målvakten till hörnspark

90.00 Tilläggstid minst sex minuter

87.50 IFK-byte:  Oscar Johansson ut, Ademi in

86.00 Skott Elfsborg men IFK-målvakten välplacerad och greppar

83.30 Elfsborg behärskar spelet. Det är ett allsvenskt topplag mot ett IFK som vi kan hoppas ska kunna ligga en bra bit ovanför nedflyttningsstrecket

80.00 Även om IFK försöker få fart på anfallsspelet så känns det behagligt för Elfsborg

76.00 Målvakten hade problem med frisparken men ingen i IFK hann på returen

75.30 Frispark för IFK lite utanför straffområdet. Dubbelbyte för Elfsborg

72.30 Byte hos båda lagen. IFK: Zeljkovic ut, Bilalovic in

69.15 2–0 efter målvaktsretur. Målskytt: Alexander Bernhardsson

68.00 Oj, oj, oj. Där nära 2–0 men ribban och försvarare räddar IFK till resultatlös hörnspark

64.00 Byte för Elfsborg och hörnspark för IFK

61.50 Nära 2–0

60.20 Resultatlös hörnspark för IFK

58.00 Byte hos IFK: Bustos och Thern går ut. In kommer Nethino och Näsström

55.30 2–0 hänger i luften

51.30 Vi hann inte skriva om mål förrän det blev ett, 1–0 till Elfsborg. Snyggt nickmål av Ondrejka med förre IFK-spelaren Niklas hult som framspelare

50.30 Det är Elfsborg som styr spelet. det skulle förvåna om det blir mållöst i denna match

47.30 Jätteskott som IFK-målvakten tippar till hörnspark. Denna landar farligt men skott över mål

46.15 Hörnspark för IFK

Andra halvlek igång

46.20 Där är det slut på första halvlek. Ställningen 0–0. Vi återkommer efter halvtidsvilan

45.55 Hörnspark för IFK

44.50 Hörnspark för Elfsborg. Tilläggstid minst en minut

42.00 Tempot har mattats lite och snart halvtidsvila

37.00 Där var det nära 1–0 för Elfsborg men bollen rullar alldeles utanför mål.

34.30 Fin räddning av IFK-målvakten till hörnspark

33.00 Zeljkovic skjuter strax utanför i friläge. Så här långt bästa målchansen i matchen

30.00 En tredjedel av matchen och IFK håller ännu tätt bakåt. Elfsborg är bättre så här långt men relativt jämnt

27.00 IFK bra med i spelet och bra skott från Oscar Johansson som målvakten klarar

21.15 Hörnspark för Elfsborg

20.00 Skott från Elfsborg men långt utanför mål

17.50 IFK har spelat upp sig och skapat ett par halvchanser

14.30 Frispark för Elfsborg i livsfarligt läge men rensas av IFK som följs av ett fint skott som IFK-målvakten räddar till hörnspark

13.30 Hörnspark för IFK

12.30 Elfsborg är  klart farligare framåt än IFK som har svårt att komma till anfall

08.30 Hörnspark för Elfsborg06.55 Hands inom IFK:s straffområde men ingen avblåsning

03.25 Hörnspark för Elfsborg

02.00 Lite trevande inledning med n ufrispark för Elfsborg mitt på IFK:s planhalva

Klockan 15.01 Då är det klart för spel i Borås Arena med som vanligt gulsvarta Elfsborg och gästande blåvita IFK Värnamo.

IFK kommer närmast från en seger när de besegrade Varberg på hemmaplan. Elfsborg å sin sida har fem raka segrar och kan utan överdrift sägas vara formstarka.  Matchstart är klockan 15.00.

9 reaktioner på Bildextra: Elfsborg vann över IFK Värnamo 2–0 slut

I väntan på nästa match oroas jag mest över bilder på en arena utan slutna hörn. Det får inte ske.

Jämn match men helt klart måste IFK under sommarfönstret värva in en etablerad back. Försvaret håller inte måttet nu.

Det är kanske inte så svårt att komma upp till 90 procent i precisa passningar när säkert 80 procent består av passningar i sidled mellan försvararna. Men samtidigt svårt att leverera till stillastående anfallare. Nu har vi säkert haft 30-40 hörnor och fasta situationer, men hur kan vi vara så ofarliga? Att vi ska rulla boll är ju uppenbart men finns det någon spelidé? Nu är det dags att kavla upp ärmarna och visa lite jävlar anamma för det saknas.

Som försvarare får man inte göra misstag. Eriksson o Emin har över 90 procent i precisa passningar. Det kommer inte någon upp i hela laget. Sedan pratar vi inte om vunna nickdueller. Men som vanligt alltid anfallare som är bäst även om man inte gör mål. Och Oscar är alltid bäst.

Håller med. Tycker Viktor Eriksson inte alls är på samma nivå som innan och Larsson blir ofta bortspelad på sin kant! Grozdanic har verkligen imponerat och har varit klart bäst.
Första halvlek helt godkänd mot ett bra Elfsborg men vi måste börja sätta våra chanser.
Går lite för långsamt och för många bolltapp.

Det var aldrig nära. Skickliga Elfsborg stressar sönder IFK:s eviga småduttande. Viktor Berghs agerande vid 0–1 är ju bara uselt – försökte inte ens, Victor Erikssons taffliga uppspel i mittplan och Rasheeds svaga räddning på skottet som följde, då var det ridå ner. Zeljkovic fortsätter att vara en besvikelse, att inte ens träffa målet vid friläget är riktigt dåligt. Han startar inte nästa match. IFK måste kunna bättre än så här, hoppas att Kalmar får erfara det.

Johansson var svag idag. För övrigt anser jag att Edvin bör bytas in i minut 60, alltid.

Klart godkänd första halvlek förutom att Ajdin inte gjorde mål. Ajdin måste vara väldigt bra på träningarna eftersom Hellberg envisas med att ta ut honom. Förlåt Hellberg, men det är helt obegripligt, när både Kenan o Edvin sannolikt hade skapat mer. Bytet av Ajdin borde ha skett 60 minuter tidigare. Tafatt försvarsspel o många bolltapp som straffade sig. Ingen skam att förlora mot Elfsborg, men sättet vi gjorde det på va inte bra. Två spelare borta inför matchen men att sätta in Näsström som spelfördelare vid underläge måste ha varit en nödlösning. Bättre än så här kan vi IFK.